12 iulie 2012

Romanii de la sud de Dunare - Morlacii

 Poporul roman trebuie sa inteleaga faptul ca doar el isi poate apara drepturile, el trebuie sa inteleaga ca salvarea poate veni din interior, nu din afara .
 Atunci cand un popor, sau o ramura a unui popor nu isi cunoaste trecutul, nu are forta vitala necesara pentru a exista si prospera, nu isi cunoaste drepturile ancestrale si renunta cu usurinta la ele.
 Un popor fara istorie este exact ca un copil care creste fara sa isi cunoasca parintii. Multi se intreaba : La ce ne foloseste istoria, atat timp cat ea nu ne da de mancare si nici nu relanseaza economia ?
 Raspunsul meu este urmatorul : Istoria este importanta deoarece ,studiind-o vom descoperi exemple bune de urmat, exemple care  ne vor lansa si economia !
 Un exemplu graitor este cel al lui Chanakya ( 350 - 275 i.H ), el a fost un economist si un filozof indian, precursor al gandirii economice clasice. Economistii clasici precum Adam Smith ( 1723- 1790 ), John Stuart Mill ( 1806 - 1873 ),David Ricardo ( 1772 - 1823 ), au inteles importanta studierii istoriei si s-au inspirat din ceea ce a scris filozoful indian cu mai bine de un mileniu in urma!
 Influentele externe joaca la randul lor un rol important insa trebuie inteles deoarece romanii trebuie sa aleaga ceea ce este mai bun de la un popor strain, nu partile lui negative, iar acest lucru se poate realiza doar printr-o educatie patriotica datatoare de disciplina si credinta!

Morlachia


O ramura a poporului roman de care manualele de istorie s-au sfiit sa spuna a fost cea a morlacilor, o ramura care din pacate in prezent nu mai numara decat cateva zeci de membri de la cateva sute de mii !
 Morlacii au fost o populatie de pastori, nativi din zona Alpilor Dinarici si a Coastei Dalmate. Din punct de vedere etimologic morlac inseamna valah negru ( adica roman sudic ).
 Prima oara se vorbeste de morlaci in secolul X ca despre locuitorii regiunii Muntenegru si a Bosniei, denumita la vremea aceea Valahia Batrana ( Starii Valahii, in limba slava ).

Valahia Batrana



 Incercarile lorzilor feudali au fost in zadar deoarece strasnicia si dorinta de lupta a acestor romani uitati a fost atat de mare incat nu au putut fi supusi. Datorita libertatii lor, morlacii au devenit atracitivi pentru serbii de origine slava, deoarece pe teritoriul morlacilor puteau gasi libertatea care nu era oferita de catre stapanii lor,aceasta perioada reprezinta una de etnogeneza deoarece morlacii ( romana ) slavizati au dat nastere poporului bosniac . In secolul XIV morlacii joaca rolul de graniceri la granita dintre Imperiul Otoman si cel Habsburgic.
 Slavii din zona ii denumeau pe morlaci si vlaski si rumanski . In secolul XVIII naturalistul italian Albeisrto Fortis a descoperit obiceiul lor de a canta niste frumoase poeme de dragoste. Instrumentul de cantat folosit de catre morlaci a fost denumit gusla.

Morlac din sec XVIII


Tinand cont de recensamantul din anul 1991 din Croatia, doar 22 de oameni s-au declarat morlaci, in prezent numarul lor este de cateva zeci.
 Aceasta ramura a neamului romanesc este aproape pierduta datorita tradatorilor care ne-au ascuns adevarul legat de existenta acestor romani, dar asta este treaba lor de tradatori, ei trebuie sa mistifice, sa minta, sa ne deznationalizeze.
 Treaba nationalistilor este aceea de a arata adevarul, de a rupe tacerea si de a lupta pentru Romanism , si pentru a cea ramura a lui care pare pierduta !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu