22 septembrie 2012

Scitii sau Tracii nomazi


       Un alt popor al cărui tracism nu îi este recunoscut este anticul popor scitic. Din punct de vedere oficial şciţii au fost un popor Iranian, însa aceasta concepție este una superficiala si voi explica de ce?
       Iranienii antici făceau parte din categoria popoarelor satem, din care făceau parte şi tracii,deci aceste neamuri erau niște neamuri înrudite, nu este ca şi cum ai vorbi despre un neam yaphetian ( european ) şi unul hamitic.
      O altă dovadă a tracismului şciţilor este reprezentată de martoria lui Herodot care povesteşte despre un mare oras şcit şi anume Gelonus, situat în partea nordică a teritoriului scitic . Iată cum îi descrie Herodot pe locuitorii Geloniusului :
      “Scitii sunt o natiune puternica, ei au niste ochii de un albastru închis, iar parul lor este roșcat”.

Sciţi luptând

        Acum, trebuie doar sa fac o paralelă faţă de afirmaţia poetului grec Xenofan (n 570 i.H – m 475 i.H) care suna astfel : ”Oamenii îşi creează zeii după propria lor imagine, zeii etiopieni sunt negrii ţi au niste nări proeminente,in timp ce zeii tracilor sunt roscatii si au ochii de un albastru inchis”.
       Războiul dintre perşii lui Darius ( i.H 550 – 486 i.H), ţinut în anul 512 i.H, şi tracii geşi a reprezentat deasemenea un punct de reper datorită modului în care au fost prezentaţi duşmanii perşilor.
       Dacă Herodot spunea că “Armata lui Darius s-a infruntat cu getii care se cred nemuritori”, în timp ce cronicile persane povestesc că “ Marele rege s-a luptat cu şciţii”.
      Devine din ce in ce mai interesant, nu-i aşa?
      Şi din punct de vedere religios,tracismul scitilor iese la iveală . Şi de această dată mărturia lui Herodot are o importanţă capitală.
      Istoricul grec povesteşte despre regele scit Tagitaus  care se considera fiul ai Cerului tata si al Niptrului (pe post de mama).
      Istoricul povesteste de asemenea că :” În orasul Gelonus, tribul scit al budinilor, organiza deseori petreceri în cinstea zeului Dionisos”,si....de unde îşi are originea acest cult? Din Tracia! Bingo! Dilema a fost rezolvată!

Sciţi la margine de râu

      De această dată, voi folosi şi marturia poetului si istoricului roman, Claudian care, în cartea sa “Impotriva lui Ruffinus” îi prezinta pe locuitorii teritoriului numit Scitia astfel:” Aici traiesc hoardele Sarmatilor si Dacilor, masagetii care intr-un mod barbar îşi ranesc caii pentru a le bea sangele” (Aici este evident vorba de obiceiul popoarelor nomade , care, datorită condiţiilor neprielnice în care trăiau, erau nevoite să îşi procure hrana într-un mod mai “neortodox”).
      Aceasta afirmatie a lui Claudian reprezintă de asemenea o alta dovada a faptului că tracii dacii nu au fost exterminaţi de romani, ca ei nu au fost asimilati in totalitate de catre romani deoarece ei inca exista ca popor in anul 392 d.H,atunci cand Ruffinus ia angajat ca mercenari impotriva lui Promotus.
      Un alt trib “scitic”, cel al agatrâşilor care îşi avea originea în nordul Transilvaniei, mai precis, în zona raului Mureş.
      Istoria consemneaza un rege al agatrisilor,Spargapeithes care l-a ucis pe regele al unui alt trib scitic si anume Ariapeithes,pentru zona cuprinsa intre nordul Carpatilor si raul Tiras(Nistru).Iar acele teritorii intrau in componenta teritoriilor trace si dupa cum bine stim,blestemul neamului trac a constat in faptul ca acesta era prea divizat,iar triburile se aflau “la cutite” intre ele.
     Un alt detaliu,este de aceasta data unul geografic.
    Apostolul Andrei “apostolul lupilor” a fost cel care a plecat cu misiune de la Iisus Hristos pentru a creştina poporul trac, iar teritoriul itinerariului său a fost Scitia Minor (Dobrogea de azi).


Anacharsis

       Anacharsis (sec VI i.H) a fost un filozof “scit” care a calatorit din meleagurile natale de la nord de Marea Neagră până în Atena unde a devenit pionierul unei gândiri filozofice, iar urmaşii acestei gandiri filozofice au fost “cinicii”.
     “Cinici” cei mai cunoscuti au fost : Diogene din Sinope ( 412 i.H – 323 .iH), Crates din Teba (365 i.H – 285 i.H) si Bion din Olbia ( 325 i.H – 250 i.H).
     Hermipus din Smirna povesteste de Anacharis, care ajuns la casa lui Solon a zis :
     “Am calatorit mult timp pentru a te face prietenul meu”.Solon a raspuns : “Cel mai bine este sa îţi faci prieteni acasă .”Dupa aceea Anacharsis a replicat: “ Atunci va fi necesar pentru tine tinand cont ca eşti acasă,  să îţi faci prieteni !”.Solon a ras şi l-a acceptat ca prieten.
      El a cultivat străinilor dorinţa de a vedea “ilogicul” în chestiunile familiale. Conversatiile tinute de el aveau un caracter amuzant datorita franchetii sale, iar Solon împreuna cu atenienii l-au perceput ca un mare ganditor.
       Discursul său dur a devenit proverbial printre atenieni fiind perceput ca “discurs scitic”.
 Potrivit lui Herodot ( 484 i.H – 425 i.H) atunci cand Anacharis s-a intors in Scitia,el a fost ucis de catre fratele său datorita faptului ca s-a dedicat cultului zeitei Cybele,cult pe care scitii vroiau să îl elimine din cultura lor deoarece şciţii luaseră la cunostinţă de un nou cult , unul monoteist şi anume Zamolxianismul, fiind consemnat in istorie ca un cult pre-Zoroastrian.
       În istorie din înţelepciunea politică a lui Anacharis ne-a ramas o frază :
     “ Legile sunt ca niste panze de paianjen, care pot prinde musculiţe mici, în nici un caz pe cele mai mari”.
       Sciţii,sub denumirea de Sakas au fost mentionati si in scrierile antice indiene:Punaras, Manusmriti, Ramayana si Mahabharata.

Şciţi


     Herodot relatează că primele trei triburi scitice au descins din trei fraţi şi anume :
     Lipoxais,Arpoxais si Colaxais.
     De la Lipoxais provin auchataii, de la Arpoxais provin Catiaroii, iar de la Colaxais provin Paralaii, din rândul carora se va ridica getul  Tagitaos care îl va infrunta pe Darius.
     Cei mai cunoscuţi regi şciţi au fost  : Maues ( 85 .iH – 60 i.H), Azes ( 35 – 12 d.H), Scylas(Sec V i.H), Madius (653 – 625 i.H),  Leipoxais aliatul lui Attila(sec 5 d.H).


25 de comentarii:

  1. În Roma antică aveau loc, mai tot timpul, revolte ale sclavilor. Cea mai cunoscută revoltă a fost aceea a lui Spartacus. El a fost un trac care s-a născut liber, dar care a fost forţat să lupte în legiunea romană. Deoarece vroia să fie liber, el a dezertat. A fost prins, făcut sclav şi trimis să lupte în arenă spre amuzamentul celor bogaţi şi al publicului din Roma. A evadat şi a iniţiat, între anii 73-71 î.Hr., cea mai mare revoltă din Imperiul Roman. El a reuşit în campaniile sale militare să distrugă mai multe legiuni romane. Istoricii ne spun că în cele din urmă numai o armată uriaşă, sub conducerea lui Crassus, a reuşit să învingă trupele lui Spartacus. Trupul lui Spartacus nu a fost găsit niciodată. Există teza precum că el ar fi scăpat nevătămat reuşind să ajungă în patria sa Tracia şi să trăiască mai departe aşa precum şi-a dorit el întodeauna, în libertate.

    RăspundețiȘtergere
  2. deci sunteti frati cu ungurii?D

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu avem cum să fim deoarece ungurii sunt un neam de origine turcică :D

    RăspundețiȘtergere
  4. turci au fost zisi sciti frate

    iar unguri pana sec 18

    numai de la noi 'au taiat' asta si ne-au facut finnici sau fiind mai enerosi puteam sa alegem si mongolia, iar paralel pe voi v-au facut dacoromani -din sec 18-19

    la voi se poate baga fara usurinta contoniutatea adika trac-get-dac is desigur valachi iar la noi ce a ce se stia adika scit-hun-avar-hungar nu. [ deci nici ca 'invadatori' nu se poate vorbi despre asta , 'nu este continuitate' , acolo unde e cel mai greu de concurat adika linia de mijloc Eurasiatica adika Scitia]

    massageti au fost zis huni [ 10 surse am gasit]

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Masagetii erau tot atat de huni pe cat era atila klingonian !

      Ștergere
    2. procopius- ''massagetii care ii numim acum huni''
      evagrius- ''huni sunt sciti ,massagetii vechi''

      dar este un clip undeva o sa bag daca e poate

      https://www.youtube.com/watch?v=6lsvgucgM7w

      asta e

      Ștergere
  5. Turcii au fost numiti la rândul lor sciţi deoarece zona câmpiei Euroasiatice a fost denumită într-un mod generic Şciţia chiar şi după terminarea procesului de etnogeneză. Este adevărat că într-o zonă de intersectare , aşa cum este cea a câmpiei Eurasiatice , fenomenul continuităţii este greu de atins însă chiar şi această zonă a existat o dovadă palpabilă a continuităţii reprezentată de poporul cazac la baza căruia se află combinaţia dintre români şi slavi .
    În cazul nostru continuitatea tracă se poate demonstra cu uşurinţă deoarece noi suntem nativii acestor pământuri , în cazul vostru continuitatea scit-hun-avar-hungară este greu de demonstrat deoarece este una artificială, iar naţiunea ungară nu este una originar europeană , chiar dacă în timp s-a europenizat .
    Oricum eu consider că ungurii trebuie să treacă ( ca şi anumiţi români de altfel ) peste fixaţii şi să înţeleagă faptul că în prezent contextul istoric este cu totul altul ,deoarece în prezent , un front comun , al tuturor naţiunilor europene este preferabil conflictului interetnic deoarece un astfel de conflict ar fi favorabil doar pentru duşmanii noştri, în timp ce o alianţă pan-europeană le-ar zădărnicii planurile celor care vor ca popoarele noastre să fie îngenuncheate .

    RăspundețiȘtergere
  6. 'plan pan european ' vafii cand om ave pe unu ca Atilla

    ''scit-hun-avar-hungară''
    cum ai vrea sa ti se demonstreze? asa au fost zisi

    iar traco-det-dac-vlach cum se demonstreza? tot asa

    daca ziceti ca ' dacii nu au fost exterminati de romani pt ca xyz....'

    pai atunci pe sciti care intindeau de la carpati pana china de vest cine dracu sa-i extermine?

    ''Euroasiatice a fost denumită într-un mod generic Şciţia ''

    pe logica asta 'dacia tot generic era' adika nu sunteti daci

    kazaci erau agathyrsi akatziri casirii etc - erau sciti




    RăspundețiȘtergere
  7. In primul rand , valah este un termen de origine străină pe care românii din vremuri istorice l-au respins .
    In al doilea rând , strămoşii noştri au fost tracii , dacii şi geţii erau unele dintre cele mai importante triburi ale marelui neam trac . Continuitatea tracă sau mai bine spus proto-română a fost demonstrată din punct de vedere istoric prin prezenţa unor mari împăraţi romani ( asta după anul 106 ) care aveau origini trace, cum ar fi : Regalian ( nepotul lui Decebal ) , Galerius , Maximian Tracul , Constantin cel Mare .
    Ioan Potcoavă , Grigore Lobodă , Dănilă Apostol au fost hani cazaci de origine română .
    În al treilea rând sciţii nu au fost turci , anumitor triburi de origine turcică aşa cum au fost cumanii şi maghiarii le-a fost atribuită denumirea de şciţi deoarece în istoriografia medievală câmpia Eurasiatică era denumită Şciţia.
    O alianţă pan-europeană reprezintă singurul mod în care naţiunile europene pot rezista ofensivei agresive îndreptate împotriva lor de către agenţii noii ordini mondiale .

    RăspundețiȘtergere
  8. continuitate scyth-hun -ungur e si mai bine 'demonstrat' fara sa fie 'demonstrat', numai cum am zis decand voi sunteti 'oficial' daci noi am devenit 'finugrici' - deci cam greu pt voi sa vedeti asta

    altfel cel mai probabil 'valach' nu are nimik de facut cu 'ciobani din sud' dar are de facut cu 'stepa'

    rege cu nume Balach,Balach al hun-sabirilor in 528 , balkari langa Marea ng. azi, bulgari[bolgari,bolgari] - deci valach este numele asta dar 'stors' putin - si 'Balkan' desigur...

    alfel sunteti daci traci sau cum vreti ca toate numele astea de popoare 'diferite' erau acelasi popor

    scitii nau fost turci in sensul de astazi , erau traci

    turk=trac

    numai e 'divizat' totul , inteleg 'balkanul is Ponticul
    uitate la nume de popoare

    Sinti in balkani Sindi in Pontic

    albani aici albani acolo

    serbi aici serboi acolo

    thuny in Tracia, chuni in Pontic [ numele hunilor dar mai tarziu identificat cu thuny]

    agathyrs in carpati agathyrs pe Pontic [ astea sunt acelasi cu 'akatziroi' care sunt zisi huni]

    sigynnae pe Dunare spre Venetia [ deci cam aproape Slovenia-Ungaria de azi ] siginni in Pontic

    bulgari aici balkari acolo


    deci cultura si popoare Scitice de la Bavaria pana China de west



    Aventinus zice ca bavarii sunt boi-avari ce sunt huni


    deci parerea mea e ca 'suntem frati' [ mai exact am fost ] dar azi v-ati mixat cu ceva element bizantin sau mentalitate din Bizanti impusa [ nu numai ortodoxismul sau si ala ]

    eu altfel ma chis si pe toate 'religii' ca sunt inventii abureli

    RăspundețiȘtergere
  9. si + la 'pontic-balkani[sau carpati]';

    ceva 'tracian maedi' deci 'medi traci'

    medii erau si in Persia dar cu costume Scitice

    Sigynnae de la Dunare [ de unde zice Herodotus ca 'de acolo incepe Scitia' ] zice ca sunt 'colonia a medilor' [ care cel mai probabil nu erau 'colonie' dar poate de aici s-au dus ceva sciti si mai degraba 'era colonie in Anatolia-Persia' - sau sau dus din Caucas]

    RăspundețiȘtergere
  10. alfel Helmoldus [sec 12] a scris ca limba hunilor nu difera de a slavilor [ sau sarmatilor cred ca asa se zicea pe atunci la 'slavi']

    RăspundețiȘtergere
  11. Oricum , eu presupun ca ai inteles mesajul meu in legatura cu necesitatea existentei unei aliante pan-europene din care sa faca parte toate natiunile europene indiferent daca sunt de origine traco-latina, germanica , fino-ugrica , slava,baltica ,etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inteleg chestia numia zic cam cum sta 'istoria' la 'unguri'

      Ștergere
  12. uite omule

    Zamolxis era trac dar itati-va la asta

    deci; stramosii ungurilor ,scitii, erau fratzi cu dacii

    Zamolxis [Zalmoxis/Zalmoxes] era Ungur, Polistae/Pálos

    Regele ungur Almus este numit Salmutzes de Costi Porphyrogennetos;
    https://www.google.ro/search?tbm=bks&hl=hu&q=Salmutzes&qscrl=1

    T-K[C] este identic in multe cazuri; de pilda voi ziceti 'tigani', ungurii zic 'cigan', 'national' se transcrie la unguri 'nacional', poporul tracic 'Thunni' identificat mai tarziu cu 'Chunni' (Huni) etc.

    deci;

    Salmu-Tz-es

    Zalmo-Ks-is

    RăspundețiȘtergere
  13. Prostie mare fabulatia privind identitate scitilor cu tracii.

    Scitii, impreuna cu celtii sunt popoare din Bazinul Carpatic (inclusiv transilvania) predacice, au trait aici inainte ca tracii/dacii sa fi migrat din Balcani (antica Tracie) inspre nord.
    Scitii au fost nimiciti doar in sec. III-IV de catre invazia hunilor, de fapt fiind asimilati de catre huni.
    Secuii de ex., f. posibil sa aiba radacini comune cu scitii, avand in vedere ca alfabetul traditional secuiesc/maghiar (runele) sunt in mare parte identice cu runele scitilor. De fapt legendele vechi ale secuilor vorbesc despre originea scitica ("szittya").
    Multi istorici (chiar si straini) nu exclud posibilitatea

    RăspundețiȘtergere
  14. Tracii nu au migrat din Balcani către nord, deoarece mișcarea migratorie a fost exact inversă, migrația tracă începând tocmai din spațiu carpato-dunăreano-pontic.

    RăspundețiȘtergere
  15. unguru numa unguri vede... are "demonstratii" gen poate, posibil, pooate fi... numa supozitii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. unguru ca mine cad sursele ce zic nu cum fac academiile maffiote globale ca isi neaga proprile surseé

      toate sursele zic ca unguri vin de la Marea neagra-Tanais [deci nu e nici o 'finnugrie sibera mongolia] si toate sursele care -i mentioneaza 'genul' zic ca sunt huni de rasa Scitica.

      voi lucrati din surse contemporane nu?

      atunci sa luati si astea in considerare.

      alfel Eustathios si Stephanus zic ca Scitii sunt Traci care inainte erau numiti Nomaei/Nomaeos ---> deci salut frate Nomad!D

      Ștergere
  16. chestiile ca 'un nomad a ras pe celalat' sunt inventii ca altfel se zice ca 'nu stim nimic despre ei' dar asta interesant 'stiu'.

    de fapt gotii erau hunii adica sctitii iar hunii erau 'honi' adica cine traieste intrun anumit loc

    gotii este gyott ce inseamna 'cel care a venit'

    nimeni nu pune intrebarea ca 'de unde apar din senin pe la Marea neagra niste ;goti germanici' cand inainte traiau scitii acolo

    aa cica 'sarmatii i-au ras' - cam asa i-au ras ca 'romanii pe daci' adica nicicum.


    se zice cel mai probabil pe baza lui Diodorus ca 'scitii au plantat din assira pe sarmati langa tanais'' - ce este abureala ca assiaria si toate zonele sudoce de sctiti erau corupte iar scitii era cei mai drepti [nu e 'fantasma' citit despre ei, e cam gru de gasit ca se lucreaza anti-scitic peste tot numai negativele se baga in fata] - deci ii prezinta ca erau nebuni si au plantat ceva popor corupt intre ei - abureala

    altfel de aia e scris in 'sursa aia'[didorus] ca sa paote sa faca baza pentru 'imperiuel kazar' care cica 'jidan' era...

    pentru ca pe de alta parte se zice ca samariteni in assyria erau evrei [si deja am vazut o carte unde asa se zice ca 'sarmatii erau samariteni aia'..

    mare grija!

    RăspundețiȘtergere
  17. altfel pe cine ii intereseaza Scitii tot acolo am gasit un alt video;

    https://www.youtube.com/watch?v=ZETvveQksXk

    plus mai e scris si sub video; astea nu le prea vedeti 'desigur' despre ei numai ''invadeaza distrug etc''

    RăspundețiȘtergere
  18. Daca Tracii vb o limba inrudita cu vechea iraniana, mi se pare mai logic ca ei erau de neam iranian si nu scitii de neam tracic.
    Fara Bingo te rog, nu suna stiintific.
    In izv persane se vb despre razboiul cu scitii ptr ca a fost un razboi impotriva lor, confruntarea cu getii a fost minora si s-a terminat cu supunerea rapida a acestora.
    Cultul lui Dionisos era sarbatorit in Tracia, Asia Mica, Grecia, Italia, daca il celebrau si scitii bravo lor asta nu inseamna ca erau traci, cum nici grecii nu erau si nici romanii, oricat s-ar chinui pseudo-istoricul Daniel Roxin sa demonstreze asta.

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu nu am spus ca tracii erau iranieni, ci ca se inrudeau cu iranienii, exista o mare diferenta intre aceste doua aspecte. Getii (tracii) nu au fost supusi de catre invadatori, deoarece persanii au fost infranti de catre masagetii reginei Tomoris, insusi regele lor, Darius,pierind in acea lupta.
    Iar cultul lui Dionisos nu numai ca era sarbatorit in Tracia, acest cult isi avea originea in Tracia.

    RăspundețiȘtergere
  20. https://www.youtube.com/watch?v=SxiQlE5ri90

    jidanii cica 'judea' in ungaria 'buda'

    RăspundețiȘtergere