15 iulie 2012

Impărații traci ai Romei X - Constantin al II-lea

 Constantin al II-lea a fost fiul ilegitim al lui Constantin cel Mare. El s-a nascut în anul 316, in orasul francez Arles. Încă de mic copil a primit o educație aleasă, fiind crescut într-un spirit creștin și patriotic.
 La varsta de 1 an tatăl său îl proclamă regent, iar la vârsta de 7 ani este luat de către tatăl său în campania împotriva sarmaților pentru a îl obișnui cu viața de soldat.
 Datorită precocelor capacități militare de care a dat dovadă, la vârsta de 10 ani este proclamat guvernator al Galiei. În acea perioadă, tribul germanic al alamanilor a crescut în putere și din această cauză invazia Galiei părea iminentă.
 Chiar dacă era foarte tânăr ( 14 ani când a preluat conducerea armatei ), geniul militar și-a spus cuvântul deoarece a fost capabil să înfrângă pe invadatorii alamani.
 În anul 332, atunci când avea 16 ani, tatăl său a decis să îl facă comandant în propria lui armată, lupta împotriva goților s-a dovedit a fi o reușită, armata condusă de către el și tatăl său a ieșit învingătoare.
 Odată cu moartea tatălui său, moarte survenită în anul 337, Constantin devine împărat, dar într-un mod neoficial puterea a fost împărțită între frații și verii săi.
 În toamna aceluiași an, Constantin al II-lea se întălnește cu cei doi frați ai săi, Constantius si Constans, împreună ei decid să iși împartă sferele de influență, el primind vestul, Constantius centrul si Constans estul.
 Pe lângă abilitățile militare, Constantin s-a dovedit a fi un conducator abil, el susținând creștinismul nealterat în lupta sa împotriva arianismului.
 Atunci când fratele său Constans nu era îndeajuns de copt încât să conducă regiuni atât de vaste, i-a oferit ajutorul său în materii politice si militare. Când Constans a ajuns la vârsta majoratului a început să iși dorească la rândul său puterea, acesta este și motivul pentru care începe să iși strângă o armată din zona în care trăia și anume Dacia, garda sa personală fiind formată din tracii daci.



 Constantin  al II-lea a fost un lider capabil,din multe puncte de vedere însă zeița Fortuna a fost de altă părere. La doar 24 ani, el piere într-o ambuscadă pusă la cale de către fratele său mai mic Constans.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu