30 martie 2012

Ştiaţi că : Barbu Ştirbei a salvat economia românească…în sec XIX

 În ziua de azi trecem prin nişte situaţii grele din punct de vedere financiar şi politic.Iar pentru a găsi portiţa salvatoare trebuie să ne verificăm istoria pentru a găsi exemple demne de urmat.
 Puţini sunt cei care ştiu că neamul românesc a mai trecut prin momente disperate şi a reuşit să evite dezastrul cu ajutorul unui conducător competent.
Un exemplu demn de urmat este cel al domnitorului Barbu Ştirbei.El  s-a dovedit a fi un domnitor prudent, activ și bun organizator.Greutățile pe care le-a avut de înfruntat, erau: întreținerea armatei de ocupație ruso-turce (sarcină rămasă și după Conventia de la Balta Liman din 1849) și să facă față puterii prea mari avute de comisarii extraordinari. Abia în 1851, după ce țara se înglodase în datorii grele, a putut să obțină retragerea ocupanților.Barbu Știrbei, prin economii și controlul sever al cheltuielilor, a reușit să scadă două treimi din datoriile țării și a găsit timp și mijloacele necesare chiar și pentru activități constructive. 
Dacă el a reuşit să işi salveze ţara de la dezastru,să îi plătească datoriile atunci de ce ni se tot spune că suntem într-o situaţie fără scăpare.
În acea perioadă salvarea noastră a venit odată cu apariţia unui conducător capabil,iar de asta evem nevoie şi acum,de un conducător capabil şi patriot şi de o elită puternică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu