10 martie 2012

SNC – Legătura dintre Etnic şi Religios


Pentru a înţelege bine interdependeţa dintre Etnic şi religios trebuie,în primul rând să observe ceea ce se întâmplă cu Europa ,cu neamurile native europene care au renunţat la credinţa creştină pentru a fi “libere ”.
Problema cea mai mare este reprezentată de cei care nu au capacitatea necesară să înţeleagă că deCreştinarea Europei înseamnă dispariţia din punct de vedere spiritual ( apoi fizic ) a neamurilor nativ europene.
Un neam are două componente fundamentale : componenta spirituală şi cea materială,componenta spirituală reprezintă conţinutul mistic,iar cea materială reprezintă ambalajul,una fără de cealaltă nu poate să existe,exact ca într-un ecosistem,dacă o componentă este dereglată cealaltă componentă va fi slăbită şi într-un final distrusă.
 Religiosul reprezintă sub-stratul mistic,în timp ce Etnicul reprezintă stratul material,aceste două elemente reprezintă Poporul,tocmai din această cauză Creştinismul reprezintă pilonul de rezistenţă al neamului Românesc,tocmai asta este şi cauza pentru care anumiţi aşa-zişi “umanişti şi corecţi politici” vor să ne facă să credem că altul este pilonul,nu Credinţa,evident că ei spun asta ori din ignoranţă ori din considerente materiale (şpăgi),iar Noii Românii pentru a da dovadă de superioritate trebuie să ignorăm ceea ce zic ei.
Pentru a demonstra interdependenţa dintre Etnic şi Religios voi da ca exemplu  pe doi dintre cei mai mari teologi ai Europei şi anume Andrei Şaguna (n. 20 ianuarie 1808, Miscolț, Ungaria — d. 28 iunie 1873, Sibiu) şi Jan Hus (1369 -1415).
 Aceşti doi teologi au luptat pentru neamurile lor şi au demonstrat prin acţiunile lor că religiosul precede etnicul.
 Andrei Şaguna a fost un militant pentru drepturile Românilor Ortodocşi din Transilvania,el a înţeles această noţiune,a înţeles că Etnicul Român corespunde cu Ortodoxia şi din această cauză a dus o luptă continuă pentru eliberarea spirituală ( precedată de eliberarea politică) a Românilor din Transilvania.
 Fără această eliberare spirituală,independeţa Românilor din Transilvania nu ar mai fi fost posibilă.
Este important de reţinut că în ziua de 2 februarie 1834 în biserica catedrală din Carloviț a fost înaintat diacon viitorul Mitropolit Andrei Șaguna. Atunci el a spus: „Pe românii transilvăneni, din adâncul lor somn (vreau) să-i trezesc și cu voia către tot ce e adevărat, plăcut și drept să-i îndrumez”.
Pe lângă activitatea teologică,Mitropolitul Andrei Şaguna a dus şi o luptă pe partea intelectuală Începând cu anul 1855, Șaguna reorganizează învățământul teologic din Sibiu sub forma unui Institut de teologie și pedagogie și care poartă numele de Seminarul Andreian. Începând cu anul 1854, a organizat peste 800 de școli primare confesionale. Tot sub îndrumarea sa au fost întemeiate gimnaziile ortodoxe din Brașov și Brad. Gimnaziul de la Brașov, inaugurat în 1850, este una dintre cele mai vechi școli superioare românești, astăzi purtând numele mitropolitului Saguna: Colegiul Național „Andrei Șaguna.
 Acest mare Român a realizat că destinul Neamului Românesc este în strânsă legătură cu Creştinismul Ortodox.
 Pe cealaltă parte Jan Hus Din 1402 predicile lui în Capela Betlehem din Praga sunt în limba cehă, la fel și cântecele corale din timpul slujbei. Jan Hus devine foarte popular, fiind și preotul reginei Sophie. Hus a predicat o viață severă, morală și plină de virtuozitate, condamnând ușurința, luxul și moda. Aceste opinii au determinat nemulțumirea printre meseriașii și negustorii care trăiau de pe urma acestor excese.
Înfluențat de tezele lui Wyclif, Jan Hus critică lăcomia și viața de desfrâu a clerului, proprietățile și avuțiile lumești ale bisericii. A luptat neobosit și înflăcărat pentru reformarea bisericii, a militat pentru libertatea gândirii, și introducerea limbii cehe în slujbele bisericești, recunoscând numai Biblia ca o autoritate supremă în credința Creștină, ca ale limbii romane. Jan Hus nu a acceptat teza conform căreia Papa " nu greșește".
 Husismul a reprezentat pentru poporul Ceh eliberarea de sub influenţa străină şi conturarea unui ideal Naţional.
Aceşti doi mari teologi,Andrei Șaguna și cu Jan Hus chiar dacă au trăit în perioade diferite,acțiunile lor au avut efecte asemănătoare și anume,ei au reușit să iși Dezrobească Neamurile din punct de vedere spiritual ca mai apoi ele să devină Dezrobite și din punct de vedere politic.
În concluzie pentru a te dezrobi din punct de vedere politic ai nevoie de elementul Spiritual!
Europa trebuie salvată și aici doar Spiritualitatea Creștină o poate elibera!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu