26 august 2013

Carpii - dovada continuitatii


   În timpul cuceririi romane se spune într-un mod oficial că toți tracii au fost subjugați și practic tracii au încetat să existe . Tracii omiși de către istoricii "de bine" au fost tracii liberi , dintre care tracii carpi care au luptat împotriva romanilor mai bine de 200 de ani după termenul oficial în care tracii trebuiau să dispară .
    Carpii erau un trib tracic al căror teritoriu se întindea din nordul actualei Moldove  până la Nistru . Denumirea Munților Carpați provine tocmai de la acest trib trac .



    Prima atestare istorică a acestor traci a fost făcută de către istoricul roman de origine greacă Ptolemeu  ( n. circa 87 d.H - d.H circa 165 d.Hr. Alexandria) , în anul 140 d.H în cadrul lucrării sale intitulată "Geografia" .



     Carpii au fost niște traci mândrii și curajoși îndeajuns de puternici încât să înfrunte și puternicul Imperiul Roman .
      Prima invazie a carpilor a avut loc în anul 238 d.H , ținta invaziei a fost Moesia , iar motivul se pare că a fost reprezentat de către refuzul guvernatorului Tullius Menophilus de a le plăti tributul cuvenit .
       A doua invazie a carpilor a avut loc între anii 245 - 247 în timpul împăratului Filip Arabul . Într-o primă fază invazia a reprezentat un succes , carpii reușind să înfrângă trupele romane , situația ajungând să fie atât de critică încât însuși împăratul a fost nevoit să vină cu întăriri și doar astfel romanii fiind capabili să-i respingă .
        A treia invazie a carpilor a avut loc în anul 251 de data aceasta carpii fiind aliați cu goții regelui Kniva . Această invazie a avut un efect mult mai devastator decât primele două , însuși împăratul Decius murind în lupta împotriva forțelor unite ale carpilor și ale goților .
        Această invazie a fost oprită în urma unei teribile lupte câștigate de trupele romane conduse de noul împărat Aemilianus .



        În anul 257 a avut loc o altă invazie a tracilor carpi , invazie respinsă de către mâna dreaptă a împăratului Gallienus , Aureolus .
        Culmea ironiei în cazul tracilor carpi a constat în faptul că cei mai teribili adversari ai lor au fost chiar împărații traci ai Romei : Aurelian , Dioclețian , Galerius ( el reușind să-i înfrângă în șase mari bătălii ) și Constantin cel Mare .
         Ultima mare invazie a tracilor carpi a avut loc în anul 381 d.H  de această dată ei aliindu-se cu hunii și cu tribul germanic al scirilor . După cum bine se vede , carpii au luptat până la capăt chiar dacă inamicul lor a fost puternic , lupta lor nefiind în zadar , rezultatul luptei lor multiseculare și a multor altor strămoși curajoși este reprezentat tocmai de existența noastră  din prezent ca neam .

2 comentarii: