Pentru prima dată în istorie tracii triballi au fost atestați în secolul V î.H .
Teritoriul triballilor |
În timpul acelei perioade, în zona balcanică existau două triburi trace care dețineau hegemonia : triballii și odrișii. Regele tracilor odriși, Sitalces ( 431 - 424 î.H ), în dorința de a-și extinde regatul, trece la ofensivă în fața tracilor triballi. Ofensiva a avut un rezultat dezastruos pentru odriși întrucât armata lor a fost învinsă de către triballi și însuși regele lor, Sitalces a fost ucis în luptă.
Războinici triballi traci |
După respingerea invaziei odrise, triballi și-au consolidat puterea în regiune și când s-au simțit îndeajuns de puternici au pornit la atac împotriva odrișilor. În anul 376 î.H, regele triballilor Hales ,pornește o campanie împotriva odrișilor, campania fiind un succes deoarece trupele sale au intrat adânc în teritoriul Odris, cucerindu-i capitala, Abdera, și jefuind-o. După acest succes, triballi se îndreaptă către teritoriile nord-grecești, încep asediul orașului Maroneia, asediul acestui oraș nu a fost finalizat datorită faptului că generalul grec Chabrias a venit cu întăriri și pentru a se evita o bătălie sângeroasă s-a ajuns la o înțelegere din partea ambelor tabere.
Filip al II - lea |
În secolul IV î.H , un alt trib trac balcanic s-a ridicat pentru a-și spune cuvântul în istoria universală, acel trib trac a fost cel al macedonenilor. Regele care făcut din tracii macedoneni o forță regională a fost Filip al II -lea (n. 382 î.Hr.–d. 336 î.Hr.) , tatăl lui Alexandru Macedon (20 iulie 356 î.Hr.–10 iunie 323 î.Hr.).
În anul 339 î.H , Filip al II -lea, după ce a întreprins o expediție încununată de succes împotriva sciților conduși de către Ateas, s-a simțit îndeajuns de puternic încât să întreprindă și o expediție împotriva triballilor.
În timpul confruntării dintre tracii macedoneni și cei triballi, soarta armelor a fost de partea tracilor triballi și oastea macedoneană a fost înfrântă, însuși puternicul ei rege, Filip fiind rănit în acea confruntare.
Triballi luptând cu macedonenii |
După moartea lui Filip al II-lea, Alexandru Macedon continuă opera tatălui său de unificare a Balcanilor sub stindardul macedonean. În anul 335 î.H, regatul Odris este supus de către oștile macedonene, după supunerea regatului Odris, macedonenii își îndreaptă atenția către țara tracilor triballi, Alexandru Macedon dorind să șteargă rușinea înfrângerii.
Alexandru Macedon |
De această dată, sorții de izbândă au fost de partea tracilor macedoneni care, după trei bătălii sângeroase ( bătălia de la Haemus, bătălia de la râul Lyginus și bătălia de pe insula Peuce ), au reușit să-i supună pe triballi, care după ce au fost înfrânți, s-au retras împreună cu regele lor Syrmus, la nord de Dunăre, acolo unde au fost ajutați de către tracii geți.
O parte din triballii rămași a fost înrolată în armata macedoneană, în timp ce celeilalte părți i s-a permis să existe, cu condiția acceptării dominației macedonene.
Războinici celți |
Lupta cu macedonenii i-a istovit pe triballi, invazia celtică condusă de regele Cerethrius i-a obligat pe odriși să se retragă în est. Cu toate acestea, ei continuă să provoace probleme timp de cincizeci de ani (135 î.Hr.-84 î.Hr.), guvernatorilor romani din Macedonia, după această perioadă turbulentă triballii începând încetul cu încetul să se romanizeze.
Geograful și istoricul de origine greacă Ptolemeu (90-168 d.Hr.), a afirmat că teritoriul lor se afla între Ciabrus (Tzibritza) și Utus (Vit), în Bulgaria modernă, orașul lor principal fiind Oescus.
Sub Tiberius (16 noiembrie 42 î.H – 16 martie d.H 37) , se menționează Triballia ca regiune a provinciei Moesia.
Împăratul Maximian Tracul (235-237 d.H ) a comandat un escadron format din triballi, exitența tracilor triballi și în secolul III d.h demonstrează faptul că tracii nu au dispărut, ci ei împreună cu romanii au dat naștere poporului Român .
Cavalerie Romană auxiliară |
Etnogeneza tracilor triballi este în strâsă legătură cu existența românilor de la sud de Dunăre, românii timoceni, dar despre acest subiect extrem de important voi vorbi într-un alt articol viitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu