5 iulie 2014

Cum se face un documentar despre cel de-al doilea război mondial?


     Au trecut mai bine de 70 de ani de la terminarea celui de-al doilea război mondial, însă mie mi se pare că propaganda nu numai că a rămas neschimbată, dar a fost practic întețită. De obicei, după câteva decenii de la terminarea unui război, începeau să apară și voci oficiale care să promoveze o imagine mult mai obiectivă a conflagrației, dar se pare că efectul în cazul celui de-al doilea război mondial a fost exact contrar, odată cu trecerea timpului, informațiile cu adevărat importante au încetat să apară.
     Dar care este diferența oare între o informație obiectivă din punct de vedere istoric și propaganda? Păi diferența este una foarte simplă, în cazul unei informații obiective, se ține cont de punctul de vedere al ambilor combatanți, în timp ce în cazul propagandei, există un "demon" și evident "un eliberator".


Corectitudine Politica


     Cel de-al doilea război mondial a fost un război brutal, însă războaiele în general au fost și sunt brutale deoarece ambele tabere ucid, iar singura diferență între ele ,este cea a victoriei, deoarece tabăra învingătoare devine automat și "cea bună", în timp ce perdanții primesc titlul de "criminali de război".
     Ceea ce mi se pare și mai frapant, este faptul că de-a lungul timpului au apărut tot soiul de "experți, istorici, biografi" care au spus ( și încă spun)  același lucru, același lucru, despre cel de-al doilea război mondial!

Mass-media


      Dacă această modă este perpetuată, peste câțiva ani informațiile nu vor mai avea legătură cu istoria, ci cu comedia, dar ce zic eu de peste câțiva ani fiindcă în prezent, istoria celui de-al doilea război mondial a devenit o comedie neagră. Motivul pentru care această istorie a fost transformată într-o comedie neagră constă în faptul că mai toți experții care-i critică pe germani, și implicit pe Adolf Hitler, se autodeclară "curajoși". Din punctul meu de vedere, ei nu sunt curajoși și nici originali, deoarece ei promovează niște idei pentru care nu vor fi trași la răspundere. Un om curajos a fost Galileo Galilei, care a plătit cu viața pentru adevărul în care credea. A fi curajos înseamnă să spui adevărul indiferent de ceea ce este la modă în societate, a fi un clovn înseamnă să spui ceea ce spune toată lumea și să pretinzi că ești curajos. Dacă vrei să fii curajos, critică acea persoană atunci când este puternică și în viață, nu după ce a murit, odată cu ea ducându-se și consecințele.
    Ținând cont de toate aceste elemente, este foarte simplu să faci un documentar la modă despre cel de-al doilea război mondial, iar pentru această "creație" nu ai nevoie decât de niște clișee arhicunoscute:

  1.      Adolf Hilter a fost cel mai mare demon din istorie.
  2.      La ordinul lui Hitler, au murit oameni.
  3.      Germanii doreau să transforme întreaga lume într-un lagăr de concetrare.
  4.      Adolf Hitler a fost un dictator care a supt sângele poporului său.
  5.      Adolf Hilter a gazat și a incinerat.
  6.      Evreii au fost buni și germanii au fost răi.
  7.      Aliații au eliberat Europa de sub jugul fascist, aducând mirobolanta democratie.
  8.      Această democrație este mirobolantă deoarece există libertate de exprimare.
  9.      Înainte nu exista libertate de exprimare și acum există.
  10.      În linii mari, așa va fi documentarul.
    Toate aceste elemente enumerate mai sus, reprezintă ingredientele unui documentar despre cel de-al doilea război mondial, și tot din cauza acestor elemente am încetat să mai mă uit la documentare de genul acesta, deoarece nu am cum să mă documentez de pe urma unor așa-zise lucrări al căror conținut îl cunosc deja atât de bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu