21 iulie 2014

Edonii

    Edonii au fost un trib a cărui teritoriu se întindea de la râul Struma până la râul Nestus în sudul Traciei. Într-o anumită perioadă istorică, edonii au ocupat şi regiunea Migdoniei, ca mai apoi acea regiune să fie cucerită de către macedoneni. Printre cele mai cunoscute oraşe edoniene, numărându-se Drabescus şi Myrcinus.

Dionisos
   
                                                                                                                                                                       
    Din punct de vedere mitologic, Licurg, fiul regelui Dryas, a fost regele edonilor, cel care l-a surghiunit pe Dionisos, temându-se de influenţa avută de cultul vinului promovat de către acest zeu. Însă această acţiune nu a fost una înţeleaptă deoarece zeul a fost mult mai inteligent decât Licurg, făcând din acel exil un motiv pentru a conduce o revoltă împotriva regelui, revoltă care a dus la uciderea lui Licurg şi preluarea conducerii asupra edonilor de către însuşi Dionisos.

Războiul peloponesiac


    Un alt episod istoric în care sunt menţionaţi edonii, este cel al războiului Peloponesiac, atunci când edonii au luptat de partea spartanilor conduşi de Brasidas împotriva atenienilor condusi de către Cleon, luptă care s-a soldat cu victoria edonilor şi spartanilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu