2 iunie 2013

SNC - Importanta contextului istoric



Mahatma Gandhi


      Este cunoscut faptul că Mahatma Gandhi (*2 octombrie 1869, Porbandar/Kathiawar - †30 ianuarie 1948, New Delhi) a fost unul dintre cei mai mari gânditori ai secolului al XX-lea şi că ideile sale despre o rezistenţă paşnică şi o gândire eliberată de sub spectrul urii au reprezentat cu adevărat un lucru măreţ, însă anumiţi pseudo-intelectuali fac două greşeli enorme când vine vorba de Gandhi : 1)  prima greşeală este cea a omiterii faptului că înţeleptul indian a fost un naţionalist . Motivul principal al acestei omiteri este reprezentat de faptul că extremiştii de stânga vor să pună noţiunea de naţionalism într-o lumină proastă, vrând astfel prin intermediul îndoctrinării succesive să prezinte naţionalismul ca fiind o doctrină care promovează agresivitatea şi lipsa de înţelegere . Ceea ce este fals deoarece în prezent avem parte de agresivitate şi neînţelegere în Orientul Mijlociu , de curând şi-n Siria, iar acest măcel  nu este unul susţinut de către naţionalişti ci de către globaliştii anti-naţionalişti . Lor le este frică să recunoască faptul că Gandhi a fost un naţionalist, deoarece astfel ar distruge mitul naţionalistului agresiv, mit la care au lucrat fanatic şi cu migală timp de mai bine de un secol .

Revolta indiană din 1957


     2 ) A doua greşeală este cea a neglijării contextului istoric în care a acţionat Mahatma Gandhi, deoarece chiar dacă această reţetă a funcţionat în India, ea nu va funcţiona peste tot . Rezistenţa pasivă promovată de către Gandhi a funcţionat în India deoarece atunci englezii deţineau supremaţia militară şi economică , Gandhi era conştient de faptul că o revoltă armată a indienilor contra britanicilor ar fi avut un rezultat dezastruos . Naţionalistul indian fiind un om cult, fiind un bun cunoscător al istoriei Indiei, el ştia faptul că în 1857 naţionaliştii indieni au încercat să elimine dominaţia britanică printr-o revoltă armată , adică să elimine dominaţia britanică prin violenţă dar nu au reuşit . Această nereuşită i-a deschis ochii în legătură cu modul în care indienii vor putea să se elibereze de sub dominaţia străină , iar acea metodă nu mai putea fi una violentă, ci una paşnică deoarece ca orice naţionalist adevărat, Mahatma Gandhi a fost şi un vizionar , el înţelegând că indienii aveau de partea lor timpul ( deoarece niciun imperiu nu a fost şi nu va fi etern ) , inteligenţa ( intelectualii indieni luptau pentru extrapolarea ideii conform căreia India trebuia să fie eliberată ) şi forţa numărului ( britanicii fiind doar un mică minoritate ) .

    Ceea ce putem să învăţăm de la Mahatma Gandhi este să înţelegem contextul istoric , să nu ne lăsăm copleşiţi de ură, dar în acelaşi timp să înţelegem că reţeta indiană nu poate fucţiona în România sau în Europa, deoarece contextul este diferit, indienii nu aveau o elită indiană care să conducă deoarece India era condusă de către străini , în timp ce românii şi europenii sunt conduşi în cea mai mare parte de cozi de topor autohtone .
   Eliberarea României de sub dominaţia străină va avea loc doar odată cu înţelegerea contextului istoric în care se află .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu