13 decembrie 2012

Regii Mitologici ai Traciei - Polimestor

   Un proverb înţelept spune aşa : "Orice pădure îşi are uscăturile ei ". Puternicul şi bravul neam Trac a avut şi el uscăturile lui. Un exemplu grăitor în acest sens a fost reprezentat de către Polimestor.
   În timpul războiului Troian, Priam temându-se pentru viaţa celui mai mic fiul al său, Poliodorus, care era incapabil să lupte, l-a încredinţat unui alt rege trac şi anume Polimestor, crezând că acesta îl va proteja.
   Priam pentru a îşi asigura fiul i-a trimis lui Polimestor şi curţii sale cantităţi mari de aur şi bijuterii, crezând că astfel îi va îmbuna, însă rezultatul din păcate a fost contrar.
   Din păcate Polimestor chiar dacă a acceptat comoara el nu s-a ţinut de promisiune, iar după căderea Troiei, l-a ucis pe Poliodorus pentru a păstra comoara pentru el.

   Hecuba, mama lui Poliodorus aflând de această trădare a început să pună la cale un plan prin care să îl pedepsească pe Polimestor. Ea i-a cerut lui Agamemnon să îl găsească pe Polimestor, Agamemnon nu a obiectat datorită iubirii pe care o purta Cassandrei ( Cassandra fiind fata Hecubei ). Hecuba cunoscând slăbiciunea lui Polimestor pentru bogăţie, l-a momit să vină la ea promiţându-i că îi va mai da aur, Polimestor fiind orbit de dorinţa sa de îmbogăţire a căzut în plasa întinsă.

Polimestor ucigându-l pe Poliodorus


   Capturându-l pe Polimestor, Hecuba le-a ordonat supuselor sale să îl orbească pe mârşavul rege.
   Polimestor încercând să se răzbune şi el la rândul să pe Hecuba, a intentat un proces împotriva Hecubei. Judecătorul acelui proces urma să fie chiar Agamemnon. Pentru a încerca să îl aducă de partea sa pe Agamemnon, Polimestor invocă ajutorul acordat de către el cauzei aheilor.
   Hecuba îl contracarează spunând că este un trădător şi ca trădătorul trebuie să îşi primească pedeapsa. Agamemnon i-a ţinut partea Hecubei şi l-a condamnat la moarte pe Polimestor.


Hecuba răzbunându-se pe Polimestor


   Morala reprezentată de către acest rege este următoarea : "Dorinţa de îmbogăţire rapidă orbeşte şi îl face pe om slab şi uşor de manipulat, acesta este şi motivul pentru care omul trebuie să se gândească şi la cei din jurul lui. ". Diferenţa dintre îmbogăţirea rapidă şi cea treptată constă în faptul că îmbogăţirea treptată survine în urma unei munci susţinute şi a pasiunii ( un bun exemplu în acest sens este reprezentat de către Bill Gates, fondatorul Microsoft ) pe când îmbogăţirea rapidă ( exceptând câştigurile la jocurile de noroc ) survine în cea mai mare parte în urma unor acte imorale.

   Un alt aspect de asemenea important este cel reprezentat de faptul că orice neam, oricât de curajos şi capabil ar fi, are imperfecţiunile sale. Aşa şi cu omul, el chiar dacă este mai puternic şi înţelept, el nu poate fi perfect, deoarece perfecţiunea este întruchipată numai de Dumnezeu. 
   Omul care tinde către perfecţiune se află pe calea progresului spiritual şi material dar asta nu înseamnă că el îi poate lua locul lui Dumnezeu mulţi oameni dăruiţi cu înţelepciune fac greşeala de a se considera Zei, însă pe lângă aceşti înţelepţi lipsiţi de Credinţă, au existat şi există înţelepţi conştienţi de condiţia lor umană.
  Un astfel de om a fost Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643, Woolsthrope, Grantham, d. 31 martie 1727, Kensington, Londra).


Isaac Newton
 

   Investigând mişcarea planetelor, Newton a văzut mâna lui Dumnezeu la lucru. Iată ce a mãrturisit el: "Acest sistem extraordinar al soarelui, planetelor si cometelor poate izvorî doar din sfatul si stăpânirea unei Fiinţe inteligente. Această Fiinţa guverneazã toate lucrurile ca Domn al tuturor."
   Omul trebuie să tindă către Bine ( inclusiv şi cel care dă acest sfat ), să tindă către Spiritualitate dar să nu uite că "Dumnezeu îţi dă, dar nu îţi bagă în plasă" adică trebuie să munceşti pentru Bine nu să leneveşti aşteptându-l fiindcă nu va veni !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu