27 august 2012

Invazia Traca din Macedonia

 În secolul V î.H a avut loc marea invazie persană, care a avut ca scop cucerirea Peninsulei Balcanice. Datorită faptului că triburile trace din Balcani erau dezbinate, ele nu au putut opune o rezistenţă puternică redutabilei armate persane.

Armata Persană


 Dorinţa de libertate a tracilor din Balcani a fost trezită de către regele Teres I ( 460 - 445 î.H ), el a reuşit să unească zeci de triburi trace şi astfel a putut forma o armată puternică capabilă să îi izgonească pe invadatorii persani şi din centrul peninsulei Balcanice ( sudul Balcanilor a fost eliberat de către greci în timpul legendarelor bătălii de la Marathon - 490 î.H , Salamina şi Plateea 479 - î.H ).

Traci luptându-se


 Despre Teres I s-a spus că a fost un războinic experimentat deoarece şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. În anul 445 î.H odată cu moarte lui Teres, fiul său, Sitalces ( 445 - 424 î.H ) preia puterea în Regatul Odris. Exact că şi tatăl său, el s-a dovedit a fi un lider militar capabil, datorită faptului că a întins graniţele regatului, dar în acelaşi timp s-a dovedit a fi şi un politician capabil, el aliindu-se cu atenienii.

Călăreţi Traci


 Sitalces dorindu-şi să îşi extindă influenţa şi în sudul Balcanilor, începe în anul 429 î .H invazia Macedoniei. Pentru această invazie el a strâns o armată imensă formată din peste 100.000 de războinici. Dacă soarta armelor le-a fost favorabilă odrişilor, armata lor reuşind să ocupe teritoriul macedonenilor şi să le înconjoare capitala, Pella.
 Asediul Pellei ar fi fost un succes dacă regele macedonean, Perdiccas al II- lea nu l-ar fi mituit pe Seuthes I, nepotul lui Sitalces. Seuthes datorită banilor macedoneni, a refuzat să asigure aprovizionarea  imensei armate odrise şi astfel "a reuşit" să saboteze victoria bunicului său, Sitalces.

Lupta dintre traci odrişi şi cei triballi


 Trădarea a reprezentat î.H şi d.H cea mai mare pacoste pentru Neamul Românesc şi pentru strămoşii noştri Traci.

 Sitalces văzând că invazia sudului Balcanilor nu a fost un succes, el îşi îndreaptă privirea către vestul Balcanilor dominat de către tracii triballi.
 În anul 424 î.h a avut loc lupta dintre tracii odrişi şi tracii triballi, soarta armelor a fost de partea tracilor odrişi, Sitalces pierzându-şi viaţa în urma acestei lupte.

 Despre aceste fapte a strămoşilor noştri traci nu vor vorbi experţii în istoria oficială, ci doar acei istorici care au curajul să spună adevărul .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu