3 august 2012

Dacii


Cum arătau dacii ?
Ei erau mai înalţi decât romanii şi în cea mai mare parte a lor erau blonzi cu ochi albaştri.

Dac
       Dacii nu erau nişte barbari ignoranţi pe care grecii i-au învăţat mai tot, dacă grecii trăiau în polis-uri, dacii trăiau în dave, dacă grecii aveau drahma, dacii aveau koson-ul.

Koson
       Dar femeile dacilor cum arătau şi care era rolul lor în societate ?

       Femeia dacă avea aceleaşi drepturi cu bărbatul, însă fiecare avea rolul său în societate, bărbatul de muncitor şi războinic, femeia de mamă şi educatoare, însă nici la capitolul militar nu stătea rău ţinând cont de faptul că în timpul regelui Oroles ( secolul II î.H ) în timpul invaziei bastarnilor datorită faptului că bărbaţii daci nu au dat randament în luptă, regele Oroles le-a pus pe femei să le facă treaba de războinici şi au făcut-o bine, bastarnii fiind învinşi .

Femei dace pe columna lui Traian
Femeie Dacă - reprezentaţie de pe Columna lui Traian

         Tot în legătură cu femeia dacă se leagă şi mitul Babei Dochia care simbolizează unul dintre cele mai importante mituri românești. Există multe variante ale acestui mit, al cărui nume pare a proveni din calendarul bizantin, care pe 1 martie celebra Sfânta Martiră Evdokia.
         Se spune că Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal, de care s-a îndrăgostit Traian, cuceritorul Daciei. Urmărită fiind de trupele lui Traian, aceasta se ascunde pe muntele sacru, Ceahlău, fiind ajutată de Maica Domnului, care o transformă, împreună cu turma sa de oi, într-o stâncă.

Femei dace




       Cine au fost regii daci ?

        Dromichete a fost un rege dac, care a avut curajul de a se împotrivi macedonenilor şi chiar de a-i învinge. Dromichete s-a dovedit a fi nu numai un conducător destoinic, ci şi un om bun, deoarece după ce l-a capturat pe adversarul său, regele macedonenilor Lisimah, l-a tratat ca pe un frate dar i-a spus : "Dacă îmi ceri să îţi dau apă sau mâncare îţi voi da, însă dacă vrei să-mi iei pământul şi libertatea poporului meu, nu te voi ierta".

        Un alt rege dac puternic a fost Cothleas, înfluenţa sa în regiunea Balcanică a fost atât de mare încât însăşi Filip al II-lea pentru a-şi asigura spatele a fost nevoit să cadă la învoială. Învoiala consta în faptul că fiica regelui Cothelas, Meda a devenit nevasta regelui Macedonean Filip al II - lea, şi astfel odată cu căsătoria celor doi pacea a fost încheiată, iar după moartea acestuia, ea şi-a luat viaţa, deoarece ea a fost nevasta sa preferată ( este bine de ştiut că aceasta era o tradiţie tracă, iar tracii erau poligami ).

       Regele Rubobostes, sec. II î.H , a fost de asemenea un lider capabil, întrucât sub comanda acestuia puterea dacilor a crescut, el constituind nucleul datorită căruia Burebista a reuşit să creeze ultimul mare imperiu Trac din sec. I î.H .

        Burebista își începe domnia în anul 82 î.Hr. Conform istoricului Iordanes, Burebista a moștenit o puternică uniune tribală, care s-a transformat în stat odată cu supunerea treptată a tuturor triburilor și uniunilor de triburi geto-dace către autoritatea centrală. La acest proces de unificare nu au contribuit numai factorii interni (aristocrația tribală și masa războinică, puterea și iscusința lui Burebista), ci și cei externi (creșterea amenințărilor celților și romanilor, Romaniei). Din păcate, după moartea lui Burebista, survenită în urma unui asasinat, ultimul Imperiu Trac s-a destrămat.


Burebista


        Cotiso ( 30 î.H ) a fost un alt rege destoinic al dacilor. În timpul războiului urmat de cel de-al doilea triumvirat Cezar Octiavian Augustus (n. 23 septembrie 62 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr., Nola)  temându-se de o posibilă alianţă dintre tracii daci şi trupele lui Marc Antoniu, Augustus i-a oferit lui Cotiso mâna fiicei sale, iar Cotiso la rândul său a oferit mâna fiicei sale lui Augustus.

        Ultimul, dar nu cel din urmă a fost Decebal ( 87 - 106 ), care după anul 87 d.H a fost investit rege al dacilor de către Duras ( 80 - 87 ). Regele Decebal a avut mai multe războaie cu romanii, care îi vor recunoaște abilitățile militare și politice. La începutul secolului III, la aproape 150 de ani de la afirmarea lui Decebal, istoricul roman Dio Cassius făcea regelui dac următorul portret elogios:
"Era foarte priceput în ale războiului și iscusit la faptă, știind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe dușman și a se retrage la timp. Abil în a întinde curse, era viteaz în luptă, știind a se folosi cu dibăcie de o victorie și a scăpa cu bine dintr-o înfrângere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor."

Decebal
           Decebal a dus 3 războaie cu romanii : primul a început în anul 87 şi s-a terminat în 88. Prima bătălie din acest război a fost câştigată de către daci, însă a doua, cea de la Tapae, a fost câştigată de către romani, care pentru a înţelege mai bine tactica dacilor, s-au folosit de către mercernari de origine tracă. Al doilea război a fost cel din 101 şi 102 atunci când romanii au învins, dar victoria decisivă a avut loc în timpul celui de-al treilea război ( 105 - 106 ) atunci când un trădător le-a arătat romanilor calea către cucerirea cetăţii Sarmisegetusa, iar după această înfrângere Decebal nesuportând umilinţa sclaviei s-a sinucis.

          Datorită mistificărilor în materie de istorie, românii, în cea mai mare parte a lor, nu cunosc decât parţial istoria strămoşilor lor traci, cei mai mulţi dintre ei, datorită învăţării istoriei oficiale, cred că istoria tracilor se rezumă la Burebista şi Decebal, greşit!

          Istoria tracilor începe cu mult timp în urmă. Biblia spune că ultimul fiu al lui Yaphet a fost Tiras, iar despre el s-a spus că este părintele neamului Trac ( iar asta s-a întâmplat cu vreo două mii de ani înainte de Burebista ). Neamul Trac a fost mare şi puternic, însă împărţit într-o multitudine de triburi, dintre cele mai importante amintesc : dardanii ( fondatorii cetăţii Troia ), odrişii ( fondatorii regatului Odris ), frigienii, macedonenii ( fondatorii Imperiului Macedonean ), dacii şi geţii despre care voi vorbi acum, şi încă mulţi alţii, numărul triburilor trace ridicându-se la câteva sute.

          Este important de ştiut că dac şi get nu reprezenta nimic etnic, deoarece etnia lor era Tracă , dacii şi geţii fiind unele dintre cele mai importante triburi trace.



            Ceea ce este important de înţeles şi aplicat este sistemul social pe care l-au avut dacii, deoarece acest sistem avea nişte valori mult mai importante decât cele ale actualului sistem. Dacii erau meritocraţi, şefii lor fiind aleşi pe merit, ei trebuind să fie nişte războinici capabili şi înţelepţi. Un  popor ajuns la un astfel de nivel este unul avansat fiindcă democraţia şi mai ales meritocraţia este impracticabilă pe un popor indisciplinat şi slab, acesta este şi motivul pentru care trebuie să reînviem acest “socialism antic” al strămoşilor noştri.

           Acest  “socialism antic” consta în faptul că discrepanţele sociale nu erau mari, ei fiind împărţiţi în  două clase sociale : cea a nobililor – tarabostes ( aici intrau şi preoţii ) şi cea a ţăranilor războinici – comati. Marele poet roman, Ovidiu (n. 20 martie, 43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona - 18 d. Hr., Tomis, azi Constanța), spunea despre ţăranul dac că era : "C-o mână  pe armă, cu cealaltă pe plug".

        Socialismul antic al Tracilor şi implicit al Dacilor diferă mult faţă de pseudo-socialismul actual deoarece : 1 ) nu era anti-naţional, nu avea un caracter internaţionalist ( sau globalizator ) 
2 ) se baza pe nişte legi simple, în cea mai mare parte nescrise, deci automat nu susţinea birocraţia şi nici parazitismul social.
       Am observat că în prezent avem un Cod Penal extrem de mare, dar în acelaşi timp observăm că avem o grămadă de şmecheri care fentează legea, se îmbogăţesc pe spatele amărâţilor şi după aceea îşi iau tălpăşiţă. Acesta este şi motivul pentru care nu avem nevoie de sute de legi, ci avem nevoie de câteva legi bune şi eficiente.
        Religia Dacilor

        Din punct de vedere religios tracii daci deasemenea au fost evoluaţi deoarece religia lor, chiar dacă iniţial a fost politeistă, odată cu progresul şţiinţific şi religios, ei au devenit monoteşti crezând într-un singur zeu. Acest monoteism denumit Zamolxianism a reprezentat de fapt din punct de vedere spiritual, un proto-creştinism deoarece strămoşii noştri au acceptat religia Creştină fără să fie nevoie de convertire !

        Reîntoarcerea la credinţă, la tradiţie, ne va face din nou puternici !

22 de comentarii:

  1. Din cate stiu si suedezii au inceput sa vorbeasca mai des de originea lor traca, din S-E Europei...si cand se vorbea de traci, unde erau slavii ? tracii si grecii erau frati si se influentau reciproc, mai ales tracii pe greci - care greci, erau mult mai putin numerosi si ca teritoriu, nu ocupau prea mult...e drept ca istoria de multe ori a fost inflorita, inventata.....sau prost interpretata, inteleasa....si putin cercetata, cu adevarat - multe dovezi au fost distruse, altele sunt ascunse....dar mai sunt surse de aflare a ADEVARULUI - DUMNEZEU.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu prietene...pur şi simplu Istoria o scriu învingătorii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai problema este nu ca o scriu invingatorii,problema este ca nu au scris-o invingatorii care trebuiau...si dupa multi ani aflam si noi adevarata noastra istorie...de exemplu faptul ca imparatul Traian era tot dac de fapt,inainte de primul razboi al lui in Dacia,el spunea
      "Ma intorc in tara stramosilor mei",cand vreodata invatam noi asta la scoala,sau testamentul lui in care recunoaste originiea,numele si originea parintilor,data nasterii si asa mai departe...pacat ca nimeni pana acum nu ne-a dezvaluit adevarul asa cum era firesc sa o faca

      Ștergere
  3. Traco-dacii aveau mai mulți zei, însă favorizau pe unul cu precădere. Nu era nici un fel de socialism, iar legile lor erau foarte probabil orale, dar și scrise.Probabil că sistemul lor era unul inspirat de cel indo-european găsit la sanscriți, celți și germanici(de fapt majoritatea neamurile IE). Nu ai cum să menții un imperiu ca cel fondat de Buirebista și Decenais fără un mod de scriere, fără ceva contabilitate.Arheologic a fost descoperită un fel de scriere hieratică folosită și după cucerirea romană undeva în Muntenia.Erau niște incizări pe mandibule de cal și vite.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceea ce spui tu este adevarat insa in legatura cu socialismul da-mi voie sa te contrazic . Caracterul socialist al societatii trace consta in faptul ca toate bogatiile apartineau poporului , iar discrepantele sociale nu erau mari .
    Celula economica de baza era obstea sateasca in care accentul era pus pe munca si ajutor reciproc, iar adevaratul socialism asta inseamna, munca si ajutor reciproc .

    RăspundețiȘtergere
  5. Prostii! Dacii nu erau blonzi şi nu aveau ochi albaştri.Astea sînt tîmpenii din capul tău!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma n-auzi florine...ma n-auzi....dacii s au amestecat cu vikingii care coborau pe Dunare .Se amestecau prin violuri etc.Erau multi daci cu okii albastri si blonzi,sigur.Vrei nu vrei...

      Ștergere
  6. Ceea ce am scris nu sunt tampenii din capul meu, sunt marturiile istoricului si filozofului grec Xenofan care spunea despre traci ( etnia din care se trageau dacii ) ca erau roscati si blonzi cu ochi albastrii .
    Nu inteleg ce este atat de ofensiv in faptul ca tipologia generala a tracilor era cea blondă sau roşcată cu ochi albaştrii ? Faptul că românii au o tipologie diversă se datorează faptului că peste esenţa tracă s-a suprapus şi moştenirea romană , cea a tresăturilor mediteraneene .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred ca majoritatea tracilor si nici chiar a geto-dacilor ar fi fost blonzi cu ochi albastri deoarece clima de atunci nu e cu mult diferita fata de astazi. Iar influenta climei asupra aspectului fizic al unei persoane este foarte puternica. Dacii care locuiau in zona montana e foarte posibil sa fi fost in majoritate blonzi insa cei din zona Dunarii sau malul Marii Negre nu cred ca ar fi fost blonzi cu ochi albastrii. Ca si in prezent, romanii care locuiesc sau isi au originile in zonele montane ale tarii au tenul mai deschis iar cei din zonele de campie au tenul mai inchis. E perfect natural sa fi fost un mix de culoare si in acea perioada. Daca popoarele N-V ale europei sunt in majoriatate blonzi sau cu tenul deschis la culoare se datoreaza mai mult influentei climatice decat a unei lipse de amestec genetic.(am auzit multi spunand ca romanii nu au o tipologie estetica precum tarile din N-V europei pentru ca noi am fi niste corcituri datorita numarului mare de invadatori).Cred ca fizic aratam in mare parte ca si stramosii nostrii, o parte blonzi si o mai mare parte bruneti.

      Ștergere
    2. Motivul pentru care suntem în cea mai mare parte bruneți se datorează faptului că trăsăturile mediteraneene sunt dominante față de cele nordice , care sunt recesive .
      Românii nu sunt niște corcituri însă este bine de știut că elementul fundamental trac a asimilat de-a lungul timpului elemente mediteraneene , germanice , slave și turcice .

      Ștergere
    3. intre romani si turci...ne au skimbat culoarea parului si a okilor....e clar.Vreti nu vreti asta e!

      Ștergere
  7. WOW! Am gasit pe site-ul tau o gramada de chestii interesante.PAna acum nu ma prea interesa neaparat istoria,iar datorita tie,vreau sa citesc cat mai mult:)) Apreciez mult munca depusa si consider ca este unul dintre site-urile din care putem invata ceva,fara showbiz si toate porcariile de astazi.Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DACIA
      https://www.facebook.com/pages/DACIA/116761395174804

      Ștergere
  8. Esti idiot ! Adica carevasazica tu il accepti pe jidanul isus,profetul tau ? Bravo ma,halal daci =)) Dute si bea o bere ,esti prea retardat !

    RăspundețiȘtergere
  9. Esti prea dezinformat să-mi bat gura cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  10. tracii erau intr-adevar foarte inalti, blonzi, roscati si cu ochii deschisi, m-am convins singura in meditatii pe care le-am facut atat cand ma aflam la Bucuresti cat si la Sarmizegetusa;am vazut daci de peste 2 metri, iar in ce priveste portul femeilor era cel din Maramures, pe urma aveam la sa aflu ca portul traditional din zona Oasilor este recunoscut ca fiind mai vechi de 2500 de ani...

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, intersant articolul si d.p.d.v. informational, e corect istoric, insa exista dovezi multiple ca dacii (inclusiv femeeile dacilor) erau atata de frumosi incat erau considerati zei, sau des "de o frumusete zeiasca", in multe documente antice istorice.
    Un mic exemplu: dacul/tracul "Ganymedes" http://en.wikipedia.org/wiki/Ganymede_(mythology)
    Anyway daca ai vreodata chef, poate gasesti ceva interessant sau vreo dovada oficiala (la ce ai afirmat si tu aici, ca sa iti sustii afirmatiile in mod oficial/dovedit, fata de public) in documentatiile pozelor mele (documentatiile sunt impartite in general intre comentariile pozelor, caci sunt prea vaste)din albumele despre daci postate pe facebook, aici albumul 2: https://www.facebook.com/dinucostel.linta/media_set?set=a.268406916629498.1073741831.100003805751173&type=3

    RăspundețiȘtergere
  12. PS: Relatia dintre dacii din Asia (cu mai multe nume, unul dintre ele fiind "gimirrai") si rasa lui Gomer din care fac parte evreii.. e si asta un faot dovedit istoric, deci ai dreptate in ce spui, asa ca nu te lasa descurajat de comentariile unora aici, dar rasa aryanilor cunoscuti in lume ca rasa "tracilor" (din care facem si noi parte, deci si dacii)era rasa primordiala pe pamant se pare, si evreii se trag din ei si nu ei/tracii din evrei, cum s-a speriat unul aici mai sus dandu-ti comentar nefavorabil ;)
    Iar de "socialismul" de care vorebsti, cred ca te exprimai mai bine daca spuneai "guvern democratic-federativ. Erai mai aproape de adevar si nu deschideai rani vechi cu cuvantul "socialism", dacii avand federatie de state si nu dictatura ca in alte tari, inclusiv Burebista, sub care triburile dacice isi pastrau conducerea si regii lor, dar uniti sub Burebista.
    Vezi eventual si documentatia de pe si ed sub poza asta https://www.facebook.com/photo.php?fbid=269895246480665&set=a.268406916629498.1073741831.100003805751173&type=3&theater despre originea mitologica a tracilor, poza existenat in albumul a carui link il vezi aici dinjos, si care e albumul 2 al Enciclopediei Dacice (vor fi 5 total, a cate 300 poze fiecare).

    Cheers.

    https://www.facebook.com/dinucostel.linta/media_set?set=a.268406916629498.1073741831.100003805751173&type=3

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc pentru susținere ! Însă , am ceva de adăugat cu privire la socialism . Eu înțeleg aversiunea pe care o au românii față de socialism ,aversiune pe care și eu o am , însă doar față de socialismul extremist de stânga și anti-național . Formele de socialism diferă , spre exemplu : există o mare diferență între socialismul promovat de Charles Fourier , socialism care lupta pentru libertate și socialismul de tip marxist care îngrădea libertatea.
    Pentru a mă face mai bine înțeles, în viitorul apropiat voi scrie un articol în care vor prezenta diferențele fundamentale între socialismul național și creștin față de socialismul marxist , totalitar și extrem stângist .

    RăspundețiȘtergere
  14. mulțumim pentru informație atît de amplă.

    RăspundețiȘtergere
  15. Interesant materialul si documentat este de genul celor are dau adevarata valoare a internetului si nu can can-urile si prostiile. Acum vreo 2 ani eram in concediu la mare in Bulgaria si citeam o carte tot despre Daci (imi scapa atat numele cartii cat si autorul) dar printre altele autorul vedea prin toata Europa in statuile ramase de la romani pe care le considera statui reprezentand daci. Sincer mi se parea putin exagerat dar in aceeasi perioada in acelasi hotel era in cantonament si o echipa de rugby dintr-o regiune a Bulgariei si am observat ca toti (si cand spun toti nu exagerez deloc) aveau cam acelasi profil al nasului si al fruntii asemanator cu cel al lui Decebal.

    RăspundețiȘtergere