10 decembrie 2011

Zeii Confiscaţi - Hefaistos

  
     De-a lungul istoriei au avut loc nenumărate împrumuturi de sorginte culturală, adevărate „cadouri culturale” făcute de către strămoşii noștri traci, celorlate popoare.


    Marele talent al grecilor antici din punct de vedere spiritual a fost acela de a prelua şi de a dezvolta, însă ei nu au fost sursa acelui izvor spiritual, ci sursa a fost reprezentată de traci.

   Distanţa dintre împrumut şi conficare este cât se poate de mică.

    Un alt zeu confiscat a fost Hefaistos, zeul metalurgiei şi al focului.

    Se spune ca odată ce fost născut,datorită urâţeniei sale, mama sa, Hera s-a speriat şi l-a aruncat din Cer, în cădere el pierzându-şi un picior. Durerea faptului că a fost abandonat a fost compensată de dragul de a crea.

    Fiul șchiop al lui Zeus și al Herei, meșter neîntrecut, creațiile sale extraordinare uimindu-i chiar și pe zei, făurește arme și armuri miraculoase, obiecte care se mișcă singure , sau chiar pe Pandora și cutia acesteia. Este personificarea focului în cele trei ipostaze ale sale: focul teluric (al vulcanilor), focul îmblânzit (focul domestic, care poate fi folosit în diferite activități, inclusiv la prelucrarea metalelor), precum și focul atmosferic.

      Însă urăţenia acestui zeu a fost compensată de întelepciunea şi priceperea de care dădea dovadă, datorită acestor calităţi a reuşit să îşi găsească un loc în Olimp şi ca soţie pe frumoasa Afrodita.

      Căsătoria cu Afrodita a avut loc din cauză că, fiind supărat pe mama lui, el a făurit un jilț fermecat cu care a prins-o pe zeiță. Drept răsplată a cerut să se căsătorească cu Afrodita. Zeii s-au mirat: Cum să se însoare slutul cu zeița frumuseții?

      Această pildă a demonstrat ca frumuseţea poate avea diferite forme, în cazul lui Hefaistos a contat frumuseţea înţelepciunii sale.

     Lăsând la o parte latura mitologică,trebuie să scot în evidenţă latura istorică, latură care scoate de asemenea la iveală caracterul tracic al acestui Zeu.

     Un exeplu elocvent este reprezentat de insula Lemnos, insulă unde îşi avea sediul Hefaistos şi ajutoarele sale.
Lemnos fiind locul unde „a aterizat” Hefaistos când a fost aruncat de Hera din Cer.

    Conform lui Homer, Hefaistos, copil fiind a fost găsit şi crescut de către tribul tracic al Sinţiilor. După ce a crescut, datorită abilităţilor sale de metalurg a devenit stăpânul acelei insule, iar sinţii care odată l-au crescut i-au devenit ajutoare.

     Nimfa Tracă Kabiro (fată a lui Proteus, deci şi Proteus avea rădăcini trace fiindcă dacă propria sa fiică era tracă,el cum putea fi?) i-a cerut lui Hefaistos să creeze încă un neam, iar acel neam nou format de către Hefaistos, a fost cel a tracilor Kaberoi.

     Datorită traciilor Kaberoi au apărut şi ritualurile sacre de iniţiere care aveau loc în acea insulă. Ritualuri care erau doar pentru iniţiaţii de sange trac (Este bine de ştiut că Filip şi cu Olimpia s-au cunoscut tot în acea insulă, în timpul aceloraşi procese religioase de iniţiere).

    Tinând cont de toate aceste lucruri, cine mai poate spune că Hefaistos a fost creat de către greci?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu