4 decembrie 2011

Zeii confiscati - Dionisos


Un alt zeu de sorginte traca confiscat intr-un « stil mare » a fost arhicunoscutul zeu al vinului, anume Dionisos.

Despre el se spunea ca era fiul lui Zeus si a muritoarei Semele, fiica regelui Teban Cadmus si a zeitei Harmonia.

Relatia dintre Zeus si Semele a trezit mania Herei care, pentru a il pedepsi pe sotul necredincios a pus la cale un plan diabolic. Pentru a pune in aplicare acel plan diabolic, Hera l-a convins pe Zeus sa ii se arate Semelei in ipostaza sa zeiasca. Zeus i-a aparut Semelei in forma sa divina, insa puterea energetica colosala Olimpianului a rapus-o pe gingasa printesa, care era gravida cu Dionisos.

Zeus,pentru a il salva, il scoate din pantecul mamei lui si il pune in coapsa crestata special  pentru micutul inca nenascut, ascunzandu-l acolo de mania Herei.

Dupa nasterea micutului,pentru a-l proteja, Zeus il imbraca in haine de fata si il incredinteaza casei regelui Athamas, si a sotiei sale Ino. Acolo Dionisos e imbracat haine femeiesti,insa,din pacate,toate aceste incercari de a il ascunde esueaza lamentabil fiindca Hera il gaseste si ii pedepseste aspru pe regele Athamas si sotia sa Ino pentru aceasta “nelegiuire”.

Atunci, Zeus il incredinteaza satirului Silen, care il creste pana la maturitate.

Un alt detaliu important este reprezentat si de Silen despre care se spune ca era originar din Frigia(regat trac) si,mai mult decat atat, el era filozoful si prietenul regelui fridian Midas.

Ajuns adult, el a luat parte la lupta zeilor cu giganţii, în care l-a ucis pe Eurytus cu tirsul său, un toiag încununat de conuri de pin.

Dionisos


Legenda spune ca Dionisos si-a format  cultul din Tracia si de acolo l-a propagat in intreaga lume, ajungand pana in India.Primii muritori care au invatat sa cultive vita de vie au fost tracii.

In plus, Dionisos avea darul de a face să ţâşnească din ţărână lapte, miere şi vin, spulberând grijile oamenilor. Faţă de cei care i s-au împotrivit s-a arătat crud, luându-le minţile (ca în cazul regilor Lycurg şi Pentheus), sau transformându-i în delfini (ca, de exemplu, pe piraţii tirasenieni care doriseră să-l ia ostatic în drumul lui spre India).

Pe insula Naxos, zeul si-a gasit dragostea in persoana printesei Ariadne, pe care a luat-o de sotie.
Se spune despre Dionisos că a coborât până la urmă şi în Infern ca să-şi salveze mama. Hades s-a lăsat înduplecat, astfel încât Dionisos a putut să o aducă pe Semele în Olimp. Dionisos a reuşit să-l aducă în Olimp şi pe Hefaistos, fiul infirm cu care se ruşina Hera.

Insoţitorii lui Dionisos erau silenii, satirii şi nimfele. Menadele, tiadele şi bacantele (despre ele se spunea ca proveneau din regiunile muntoase, iar dupa cum bine stim,grecii nu erau legati de cultul pastoral,implicit de zona montana!) formau cortegiul adoratoarelor sale, încununate precum zeul însuşi cu iederă sau frunze de viţă de vie şi purtând tirsuri împodobite cu conuri de pin. Acest cortegiu ducea o viaţă sălbatică, vâna animalele pădurii şi le devora crude. Chiar şi Dionisos lua câteodată înfăţişarea unui animal, de cele mai multe ori cea a unui ţap sau a unui taur.Istoricul religiilor-Mircea Eliade îl identifică de aceea pe acest zeu cu "Străinul din noi înşine, temutele forţe antisociale pe care le dezlănţuie patima divină".

Numele de Bacchus, sub care era cunoscut la romani, este de origine lydiană (etrusca). Romanii l-au numit pe Dionisos însă şi Liber, în conformitate cu originea sa tracică. Ca eliberator al vieţii odată cu venirea primăverii, Dionisos era sărbătorit cu mare fast.

Un alt detaliu important este reprezentat si de modul de manifestare al sarbatorilor organizate in cinstea acestui zeu.Se stie ca tracii in onoarea acestuia faceau un cerc si apoi dansau pana la epuizare (cercul acela era de fapt Hora,traditie pastrata si in ziua de astazi).

Daca invatatorul lui Dionisos era trac,daca zona de unde a plecat ca sa isi duca mai departe invataturile se numea Tracia, atunci cum poate spune cineva ca acest zeu este de sorginte greaca?
Grecii doar i-au preluat cultul, iar acum,in zilele noastre ni se spune ca tracii au imprumutat cultul lui Dionisos de la greci!

Misterele zeului, iniţiate de orfici, s-au celebrat si în Italia până târziu în epoca imperială. Dar notiunea de orfic de unde provine? Ea este in stransa legatura cu eroul trac Orfeu.

In plus există si un nume folosit de romani si derivat din Dionisos si anume Dionisie.

Tinand cont de toate aceste detalii esentiale, cine mai poate spune ca Dionisos era grec?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu