26 noiembrie 2011

Zeii confiscati - Ares


 Dupa cum se stie, istoria si cultura sunt pentru un popor exact asa cum este actul de nastere pentru un om, adica cruciale, iar un popor lipsit de cultura si istorie devine prada vicisitudinilor vremii, adica zilele lui sunt numarate.


  Din aceasta cauza trebuie sa ne cunoastem istoria. TOATA ISTORIA, nu doar cea impusa din diferite motive!

 Despre istoria stramosilor nostri putem afla din una dintre cele mai cunoscute opere antice si anume asa-zisa Mitologie “Greaca”, care este de fapt o Mitologie Traco-Greaca si voi explica toate aceste probleme, exemplificand in detaliu intreaga Mitologie.

 Primul zeu despre care am ales sa vorbesc este zeul Ares (cunoscut sub numele de Marte de catre dardanii traci).

 Despre Ares se spune ca era fiul lui Zeus si al Herei, datorita acestui fapt locul lui in Olimp era asigurat datorita parinitilor!

 Se spune ca Ares s-a indragostit de Afrodita si astfel i-a starnit invidia lui Hefaistos care era sotul Afroditei. Pentru a-i pedepsi pe amorezi, Hefaistos faureste o plasa magica (invizibila) cu care planuieste sa ii prinda. Planul lui Hefaistos este dus la indeplinire si astfel, el reuseste sa ii prinda pe cei doi “porumbei”, chemandu-i ulterior pe zei sa se minuneze de “captura”. Ca urmare a acestui fapt Afrodita a fost iertata de Hefaistos insa Ares a fost izgonit din Olimp.


Reprezentare modernă a lui Ares



Detaliul cel mai important este reprezentat de propunerea lui Zeus care l-a intrebat pe Ares:
- Fiindca ai fost nevrednic te voi izgoni din Olimp pe Pamant, in tinuturile oamenilor, in care tinut ai vrea sa mergi?
Iar Ares a raspuns:
- Am sa merg in tinuturile Traciei atat de iubite de mine!
Zeus a intrebat:
- Dar de ce?
Ares a raspuns:
- Tata, doar stii, eu sunt un razboinic, iubesc razboiul, iar razboiul pentru traci este un fel de a fi, exact ca si pentru mine.
Intrebarea este urmatoarea:
Din ce cauza Ares, despre care se spunea ca era de sorginte greaca, cand a fost izgonit din Olimp, a ales sa traiasca pe pamanturile Traciei mult prea iubite lui?
Raspunsul este cat se poate de simplu: Ares nu era de sorgite greaca,ci a fost preluat de catre greci de la traci. Daca el era grec, trebuia sa aleaga mult prea iubita Grecie, nu mult prea iubita Tracie!
Ares
Se spune ca in aceasta mirifica zona a Traciei, Ares si-a zamislit urmasii dintre care amintim: femeile razboinice, si anume amazoanele, pe Cycnos, Lycaon, Oenomaos (asa il chema si pe unul dintre prietenii lui Spartacus, si el trac de asemenea).

Un alt fiu al zeului razboiului a fost Diomede, rege trac, ai carui cai erau mancatori de oameni (una din muncile lui Heracles a fost aceea de a-i aduce). Dupa ce Heracles isi duce misiunea la bun sfarsit “reuseste” sa isi mai faca un “prieten” si anume pe Ares suparat fiind de faptul ca Heracles i-a luat caii fiului sau.
In razboiul Troian Ares a luat partea troienilor dardani (tracilor) si in timpul Eneidei, el a fost zeul protector (denumit de aceasta data Marte) al lui Enea tracul care a jurat sa razbune Troia prin urmasii sai, si anume Romulus si Remus.

Tinand cont de toate aceste detalii rezulta ca Ares (Marte) a fost un zeu al neamului trac, implicit un important element cultural pentru poporul roman. Acest zeu a fost imprumutat de greci si treptat a fost practic confiscat de acestia, lui eliminandu-se elementul tracic primordial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu