18 septembrie 2013

Friedrich Ludwig Jahn - despre sport si nationalism



1 ) Motivul

      Legătura dintre sport și naționalism este una firească deoarece o națiune puternică este de asemenea și o națiune sănătoasă . O națiune plină de oameni pasivi și sedentari nu poate avea un viitor strălucit deoarece nu are forța necesară , atât cea spirituală , cât și cea fizică pentru a face un astfel de pas .
     Motivul pentru care sportul reprezintă o cale sigură de redresare și de progres constă în faptul că pentru a-l practica vei avea nevoie de disciplină deoarece disciplină și dorința de muncă fac diferența dintre un campion și un individ mediocru .
     Așa cum există la nivel individual , campioni și mediocrii , așa și la nivel colectiv , există națiuni campioane și națiuni mediocre . Evident că și în cadrul unei națiuni mediocre se află campioni , se află oameni capabili să schimbe starea națiunii,  însă dacă acei campioni nu sunt lăsați să ajungă niște poli de opinie , atunci starea națiunii mediocre va rămâne aceeași .
      Din punctul meu de vedere , națiunea română are un potențial imens aflat însă , într-o stare latentă datorită indivizilor puțin spus mediocrii care de mai bine de 20 de ani o conduc . Motivul pentru care ei promovează mediocritatea  și pasivitatea este reprezentat de faptul că nu-și doresc , ca națiunea română să facă pasul cel mare către evoluție  .
      Chiar dacă liderii împiedică din n motive națiunea să înfloreasă , asta nu înseamnă că totul este pierdut . Atunci când elita unei națiuni nu-și îndeplinește menirea de elită , ea trebuie înlocuită .

 

2 ) Friedrick Ludwig Jahn


     
      Friedrick Ludwig Jahn ( 11 august 1778 – 15 octombrie 1852 ) a fost un naționalist german și un profesor de sport specializat în gimnastică . Admiratorii săi , l-au denumit pentru munca depusă tatăl gimnasticii” .
       Pe lângă munca depusă pentru a pune fundamentele gimnasticii , el a fost cunoscut și pentru că a fost unul dintre germanii curajoși care au pus bazele unei mișcări naționaliste , îndeajuns de puternice încât să înlăture dominația napoleoniană asupra statelor germane ( în vremea respectivă Germania nu era încă un stat unitar ) .
       Această mișcare naționalistă nu era formată doar din doctrină și dialectică , ci și din sport . De fapt , nucleului sportiv i-au fost adăugate celelalte două elemente complementare și anume doctrina și dialectica naționalistă .
       

       Nucleul sportiv a fost format din asociații de gimnastică , asociații studențești care promovau sportul și patriotismul ca elemente principale ale renașterii naționale .
         La începutul anului 1813, Jahn a participat activ la formarea a celebrului Corp Armat Lützow , o forță armată formată din voluntari înscriși în armata prusacă pentru a lupta împotriva lui Napoleon. El personal a comandat un batalion al corpului . După război, sa întors la Berlin, unde a fost numit profesor de gimnastică ca mai apoi să-și asume rolul de  formator de frății studențești patriotice, în Jena.
         Motto-ul asociațiilor studențești fiind "Frisch, Fromm, Fröhlich, Frei" – „Proaspăt , Cuvios , Vesel , Liber ” . Aceste patru cuvinte reprezintă mai mult de un motto și anume o realitate trăită de cei care practică un sport , de cei care duc o viață activă .


    3 ) Concluzie

     Cu toții apreciem eficiența și disciplina germană , aceste două elemente care caracterizează națiunea germană, însă este important de știut că și noi românii putem fi disciplinați  precum germanii . Pentru a ajunge la acest nivel este nevoie să aplicăm secretul german promovat de  Friedrick Ludwig Jahn și anume sportul , care pe lângă relaxare trebuie să însemne și încercarea constantă de autodepășire și progres .
       Nimic nu este imposibil , împortant este să avem încredere în forțele noastre , să muncim , și ulterior progresul va veni de la sine .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu