2 mai 2013

Petre Ispirescu , caimacamul Voigoride si Unirea

   
         Înţelegerea corectă atât a realităţii prezente cât şi cea a realităţii istorice este necesară pentru existenţa pe viitor a unui popor . O realitate istorică necunoscută, din păcate de către mulţi români este cea a faptului Mişcarea Unionistă a dus o luptă titanică pentru a înfăptui unirea. Această realitate combate modul simplist în care au fost prezentate evenimentele


Alexandru Ioan Cuza

        Unirea Moldovei cu Ţara Românească înfăptuită pe data de 24 ianuarie 1859 de către Principele Alexandru Ioan Cuza (  20 martie 1820, Bârlad - 15 mai 1873, Heidelberg, Germania) a reprezentat un proces complex, un război al nervilor care într-un final a fost câştigat de români .


Petre Ispirescu

         La rândul său, cunoscutul folclorist şi povestitor , Petre Ispirescu (n. ianuarie 1830, București — d. 21 noiembrie 1887) a fost activ în lupta românilor pentru independenţă şi unire . În 1858, în contextul dezbaterilor privind Unirea Principatelor Române, tipografia la care lucra Ispirescu a acceptat să imprime, fără a prezenta textul cenzurii, corespondența secretă a principelui Nicolae Vogoride (n. 1820, Iași - d. 23 aprilie 1863, București). Poliția i-a arestat pe toți participanții afacerii și Ispirescu a petrecut trei săptămâni în închisoare, pierzându-și serviciul și rămânând astfel trei luni fără lucru.


Caricatura a Caimacamului Vogoride


         Această corespondenţă secretă conţinea nişte elemente "picante" cum ar fi : banii primiţi de la Austria şi Imperiul Otoman , banii care aveau rolul de a împiedica unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, de a falsifica alegerile şi de a-i permite caimacamului Vogoride să purceadă la  tronul Moldovei .
         După Compromisul de la Osborne, Napoleon al III-lea (n. 20 aprilie 1808 — d. ianuarie 1873 , susținut de regina Victoria a Angliei, precum și de regii Prusiei, Rusiei și Sardiniei, a anulat primele alegeri. Au avut loc noi alegeri, astfel încât la 22 septembrie 1857 s-a adunat Divanul Ad-hoc al Moldovei care era favorabil unirii, iar la 30 septembrie cel al Ţării Româneşti și prin documentele redactate, au fost puse bazele fuzionării celor două principate.

Drapelul Unirii dintre Tara Românească şi Moldova


          Petre Ispirescu a primit trei săptămâni de puşcărie pentru adevăr în timp ce caimacamul Vogoride a primit bani pentru a trăda . Partea bună este că planul lui Vogoride a dat greş, iar Petre Ispirescu a fost eliberat, dar totuşi altul este motivul pentru care am ales această întâmplare . Motivul este reprezentat de către istoria care se ambiţionează să se repete deoarece şi-n prezent ne lovim de o situaţie similară în care cei care spun adevărul sunt reduşi la tăcere prin minciuni , în timp ce trădătorii sunt susţinuţi financiar şi protejaţi .
         Morala este simplă şi utilă : primul pas în încercarea de a domina un popor este infiltrarea şi cumpărarea politrucilor care din nesimţire şi lăcomie ignora interesele naţionale şi pun pe primul loc interesele lor egoiste .
        În timp ce dezrobirea unui popor se face printr-o luptă atât fizică , cât şi spirituală şi intelectuală    .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu