11 mai 2012

Cimerienii



    Cazul cimerienilor este cel puțin amuzant deoarece mulți istorici străini nu vor sa accepte faptul că cimerienii erau traci!
     Întrebarea este de ce ? Iar raspunsul este simplu, tracii cimerieni au revoluţionat tehnica militară a vremii,utilizând cavaleria ca principala forță de soc in timpul luptei,ei fiind un popor de calareti.
     Istoricii străini, pentru a “drege busuiocul” în legatura cu cimerienii au ajuns la concluzia că neamul cimerian trăia împreună cu cel trac formând o asa-zisa comunitate cimeriano-tracă.
     Ştiu că acum este la moda multiculturalismul şi mai ales pentru a îşi sustine tezele multiculturaliste, ei încearcă să găsească în istorie, exemple de popoare diferite care ar fi trait într-un fel de simbioză.


     Însă aceasta concepţie este greşită, popoarele pentru a convieţui în pace au nevoie de spaţiu, nu de “înghesuiala” fiindcă “înghesuiala” duce la conflict.
 Aceiași istorici străini au observat că cimerienii atunci când au migrat, au migrat împreună cu un trib trac, şi anume treri. Este interesantă noţiunea aceasta “de migratie în grup”, dar niciodata in istorie nu s-a întamplat ca doua popoare sa migreze în acelaşi timp, în aceeași zonă fără a se confrunta.
 Istoricul grec,Strabo(64 i.H – 24 d.H), într-un pasaj (Geogr., 1, 3, 21) menţionează că cimerienii erau denumiţi şi treri (tribul trac mentionat mai sus).
 Deci trerii care au migrat erau cimerieni, iar cimerienii migrati erau treri.Concluzia logică este că ei făceau parte din acelasi popor si anume,marele popor trac.
   O altă dovadă a tracismului cimerian este reprezentată și de faptul că bijuteriile cimeriene descoperite aveau o forma de spirala,iar bijuteriile in forma de spirală erau caracteristice tracilor.(Cine nu este convins de aceasta afirmatie,poate sa consulte Getica,scrisa in anul 1926 de catre marele nostru istoric Vasile Parvan (1882 – 1927).
    Din punct de vedere cronologic,cimerienii sunt atestați ca efectuind atacuri asupra regatului Urartu, (VIII i.H), apoi și asupra celui asirian (prima jumatate a sec. VII î.H).
 Intre secolele VIII î.H si VII î.H,ei au fost principala forță militară,avându-și centrul de putere in zona cuprinsa intre Sud-Centrul Caucazului,coasta nordica a Marii Negre(De la ei ne-a ramas toponimul de Kerci in Crimmea) si Nord-estul Asiei Mici.
    Hegemonia cimeriană din acea zonă a fost risipită, într-un final de către regele asirian Assarhadon (681-669 î.H) în timpul bataliei de la Hubushna (673 î.H). Însă aceasta batalie nu a fost de ajuns pentru a îi înfrange pe cimerieni. Pentru a îi respinge în totalitate, regele asirian avea nevoie de un aliat puternic şi l-a găsit în persoana regelui scit (tot trac), pentru a infaptui alianta îşi oferă fiica, Partatua, ca soţie regelui scit.
     Puterea acestei aliante va fi  îndeajuns de mare încât să îi înfrangă pe cimerieni, care, retragandu-se din Caucaz avanseaza adanc în Asia mica, acolo unde intră în conflict cu lidienii (alti traci).
     Într-un mod greșit, cimerienii au fost considerati iranieni, dar inrudirea lor cu vechii iranieni are un temei important, ambele popoare, şi anume tracii si iranienii făceau parte din categoria popoarelor satem, adică din punct de vedere rasial erau fraţi.
 Dintre regii cimerieni, amintesc de  Teuspa si Dugdames.
 Deci, în concluzie,cimerienii au fost traci !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu