4 februarie 2012

Regatul Odris

   Poporul Român,ca urmaş legitim al marelui Popor Trac trebuie să îşi cunoască strămoşii pentru a le continua opera spirituală și .
   Mi se pare extrem de ciudat faptul că manualele de istorie nu tratează îndeajuns de mult subiectul reprezentat de Regatul Odris, aici intervine frica de a exploata un teren necunoscut, aici intervin „canoanele” care într-un mod indirect influenţează atitudinea anumitor „istoricii” care nu vor să le încalce.

Războinic Odris cu armament greu
   Motivul principal pentru ascunderea faptului că şi Odrişii reprezintă tot nişte strămoşi de-ai noştri este reprezentat de un factor politic şi anume că poporul român nu este doar nord-dunărean,el este şi sud-dunărean fiindcă pe timpul strămoşilor noştri Traci ,Balcanii erau în cea mai mare parte a lor,ai noştri şi evident că odată ce ne „rupem” de moştenirea tracilor odrişi renunţăm şi la drepturile noastre în balcani!
     Regatul Odris a reprezentat o uniune de triburi trace în jurul celui mai puternic trib şi anume, cel Odris ( strămoşii noştri cunoşteau importanţa nucleului puternic şi a forţei concentrate în mâna unei singure elite condusă de o singură persoană  capabilă și curajoasă ), în timpul expansiunii sale maxime Regatul Odris a cuprins teritoriul actual al Bulgariei,Dobrogea,Nordul Greciei şi Partea Europeană a Turciei.
   Tribul Tracic al Odrişilor şi-a format nucleul în câmpie de-a lungul râului Hebrus ( actualul râu Mariţa, pe actualul teritoriu al Bulgariei ) .
    Xenofon ( 430 – 354 î.H ) a scris despre obiceiul tracilor odrişi de a organiza curse de cai şi a bea mari cantităţi de vin atunci când avea loc o înmormântare sau o petrecere, această relatare demonstrează faptul că tracii celebrau fiecare eveniment al vieții, începutul ( nașterea ) , cuprinsul ( căsătoria ) și sfârșitul ( moartea ), ei astfel fiind în comuniune cu Dumnezeu și Natura.
    Regatul Odris a fost primul dobândind puterea în regiune prin unificarea de mai multe triburi tracice sub un singur conducător, regele Teres în secolul V î.H. Despre Teres se spunea că şi-a trăit cea mai mare parte din viaţă pe câmpul de luptă, în prima parte a vieții s-a luptat pentru câștigarea independenței regatului său, în a doua parte a vieții s-a luptat pentru întărirea puterii regatului său.


Regatul Odris în timpul lui Sitalces


     Urmaşul regelui Teres, Sitalces ( 431 – 424 î.H ) a urmat politica de expansiune a tatălui său,sub conducerea sa Regatul Odris a atins expansiunea maximă, ocupând teritoriul actual al Bulgariei, Traciei Turcești, al Greciei de Nord și al Munteniei, Olteniei și Dobrogei Românești.
 Se spunea că Sitalces putea să strângă o armată de 150.000 de soldaţi,ceea ce era o cifră extraordinară pentru vremea aceea. Aceasta relatare istorică demonstrează potența armată a Regatului Odris.
      Succesorul lui Sitalces a fost nepotul său, Seuthes I, care a domnit între 424 și 410 î.H .  Seuthes I datorită unei ambiții iraționale i-a periclitat Campania lui Sitalces în Macedonia prin faptul că a preferat armistițiul propus de către regele macedon, Perdiccas al II - lea. Miza acestei periclitări a fost tronul pe care Seuthes I l-a și ocupat. O primă mișcare politică făcută de către noul rege odris a fost mărirea tributului impus cetăților din nordul Greciei.
    În anul 411 î.H , Seuthes I a condus o campanie de cucerire a cetății Atena, campania putea fi una de succes, dar curajul odrișilor a contrastat cu starea precară de sănătate a liderului care nu a putut să termine campania deoarece a murit în 410 î.H.

Războinic Odris cu armament Ușor


   Lui Seuthes I, la tronul Regatului Odris i-a urmat Amadocus I ( 410 - 390 î.H ) , el a fost cunoscut pentru faptul că a fost prieten foarte bun cu politicianul și abilul general atenian Alcibiade. La începutul domniei , el l-a făcut pe Seuthes al II-lea conducător al pământurilor sale de-a lungul țărmului sudic Egee . Ei au fost, cu toate acestea, adesea în contradicție, dar au fost împăcați de către Trasybulus, comandantul atenian, în 390 î.Hr.,motivul pentru care Trasybulus i-a împăcat era reprezentat de faptul că atenianul îi vroia ca aliați.
 După moartea lui Amadocus, la conducere a venit Hebryzelmis care a domnit până în 384 î.H .  
  Cotys I ( 384 - 358 î.H ) a urmat la conducerea Regatului după ce l-a ucis pe fostul rege, Hebryzelmis. Pentru a își întării poziția ca rege, el și-a măritat fata cu generalul atenian Iphicrates (  un pionier în cadrul artei militare . Reformele făcute de el au fost denumite "reformele lui Iphicrates", aceste reforme au constat în punerea accentului pe mobilitate și viteză prin mărirea lungimii armelor și scăderea greutății armurii ).

Peltast Trac


   În timpul revoltei din Frigia a lui Ariobarzanes, Cotys s-a opus lui și aliatului său, Atena. Curând după aceea, el a plecat la razboi împreună cu atenienii pentru posesia Chersonesul trac. Acum, că Atena nu a putut avea încredere în Iphicrates pentru a proteja interesele ei, ea a organizat o revoltă împotriva Cotys, revoltă condusă de Miltokythes, trezorierul lui Cotys. Cu toate acestea, Iphicrates, cu ajutorul lui Charidemus, a mituit pecomandanții atenieni pentru a suprima rebeliunea. În 361 î.Hr., a revenit la Atena ,Charidemus cu un tratat de Cotys, proclamând-l un aliat. Cotys datorită abilității sale politice a păstrat cu succes regatul său.
   Din 359 î.Hr., Cotys a controlat întregul Chersones. În cursul aceluiași an el a făcut o alianță cu noul rege macedonean, Filip al II-lea. În 358 î.Hr., Cotys a fost ucis de trei dintre elevii lui Platon : Aenus, Python și Heraclides. La întoarcerea lor în Atena, au fost proclamați cetățeni de onoare și recompensați cu coroane de aur.
    Motivul pentru care regele trac a fost omorât este reprezentat de faptul că devenea mult prea puternic, iar influența sa ar fi putut hotărâtoare și în Atena.

Pocal Odris

     Un alt eveniment împortant din viaţa regatului odris a fost reprezentat de mutarea capitalei de la Abdera la Seuthopolis,mutare efectuată de către regele Seuthes al III – lea ( 331 – 300 î.H ).
     Cea mai mare minciună pe care o tot vehiculează „experţii străini” este cea reprezentată de „elenizarea” Regatului Odris,se spune că tracii odrişi au preluat vestimentaţia de la greci,”experţii străini” au uitat să amintească că grecii au preluat vestimentaţia de la tracii frigieni!

Regele Seuthes al III- lea


 Istoricul Z.H. Archibald scrie:

    Odrişii au creat entitatea primului stat care a înlocuit sistemul tribal din Balcanii de est . Regii lor erau de obicei cunoscuţi de lumea exterioară ca regii ai Traciei, cu toate că puterea lor nu sa extins prin orice mijloace la toate triburile tracice. Chiar şi în limitele de regatul lor de natura puterii regale a rămas fluid, sub rezerva de definiţie dictată de geografie, relaţii sociale, şi de circumstanţă.

     Regatul Odris a fost unul dintre cele mai longevive regate din regiune, pe lângă longevitatea regatului a existat şi o longevitate a dinastiei întemeiate de către Teres I ( 460 – 431 î.H ) până la Rometalces III care a domnit între 38 – 46 î.H,odată cu moartea lui Rometalces  III s-a stins şi dinastia întemeiată de Teres iar regatul tracic al odrişilor a fost încorporat Imperiului Roman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu