8 noiembrie 2012

Bessi

   Bessi a fost un trib independent al tracilor din Balcani . Teritoriul lor se întindea de la Munţii Rodopi până la Munţii Haemus  . Istoricul Herodot îi descrie pe bessi ca fiind un trib de preoţi, ei, atât bârbaţi cât şi femei duceau o viaţă religioasă, jucând rolul de oracole ai lui Dionisos.


Dionisos



   Capitala lor era oraşul Uscudama, în prezent acest oraş numit Edirne şi se află în partea Europeană a Turciei.

Munţii Rodopi


    În anul 72 î. H proconsului Macedoniei Marcus Terentius Varro Lucullus începe lupta de cucerire a pământului deţinut de către bessi. Lupta chiar dacă a fost straşnică bessi au fost înfrânţi de către romani. Însă cum o victorie nu poate decide soarta unui război, bessi nu au acceptat dominaţia romană şi s-au răsculat. De această dată soarta armelor a fost de partea bessilor, dar ţinând cont de puterea romanilor, au fost nevoiţi să accepte un acord prin care bessi îşi păstrau integritatea etnică dar în schimbul acestui avantaj mulţi dintre ei trebuiau să se înroleze în armata romană.

Războinici Bessi


    Faptul că romanii le-au respectat integritatea etnică a fost oglindit şi în logevitatea existenţei acestei etnii, besii fiind în secolul VI d.H ultimii traci care încă nu fuseseră romanizaţi.
    În secolul IV d.H , tracul Nicetas (n. 335 - d. 414), episcopul Daciei ( românii aveau episcop încă din secolul IV, acest aspect reprezintă o palmă dată pe obrazul celor care vor să spună că religia Creştină nu a jucat un rol fundamental în formarea poporului Român ), despre el s-a spus că a propovăduit Evanghelia "lupilor din munţi" ( aşa cum erau de numiţi bessi ).
 În anul 570 Antoniu Placentius a precizat că în Valea Muntelui Sinai existau mânăstiri în care se vorbeau limbile : Greacă, Latină , Arabă şi Bessă. 

Simon Metaphirastes
    Originea mânăstirilor este explicată de către preotul şi hagiograful Simon Metaphrastes în Vita Sancti Theodosii Coenobiarchae, el spunând că sfântul Theodosius a fondat patru mânăstiri, în fiecare fiind vorbită câte o limbă, printre care se afla şi limba bessă. Locul unde au fost amplasate mânăstirile a fost denumit Cutila.
     În textul  Strategikon din secolul XI -lea, istoricul bizantin Cecaumenos i-a descris pe vlahii din Tesalia ca fiind descendenți ai vechilor daci şi bessi, adică ai tracilor. 
     Motivul pentru care românii nu trebuie să ştie că strămoşii lor şi urmaşii lor au fost nativi în Tesalia şi Macedonia este reprezentat de un alt interes străin, interes care vrea ca românii să îi uite pe fraţii lor din Balcani. Eu sper că aflarea adevărului va duce şi la salvarea Românităţii Sud-Dunărene !

2 comentarii:

  1. http://youtu.be/mCjun1Ej13o

    RăspundețiȘtergere
  2. Sfântul Nectarie din Eghina (n. 1 octombrie 1846 la Silivri, în Tracia, d. 8 noiembrie 1920 la Atena) a fost episcop de Pentapole şi ctitor al mănăstirii “Sfânta Treime” din insula Eghina. În 1961 Sfântul Sinod al Bisericii de Constantinopol l-a proclamat sfânt al Bisericii Ortodoxe, comemorarea lui făcându-se în ziua de 9 noiembrie.

    RăspundețiȘtergere