21 septembrie 2012

Istoria se ține de farse III - Nicolaus Olahus romanul care a fondar prima universitate ungara


        Am simţit nevoia să scriu un astfel de articol deoarece nu am mai putut să suport modul în care gândesc şi acţionează împotriva românilor anumiţi unguri care văd în români nişte probleme care trebuie rezolvate şi mai ales consideră că românii nu au drepturi asupra Transilvaniei ( chiar dacă românii sunt cei mai vechi pe acel teritoriu ).

       Adevărul trebuie să iasă la iveală, iar adevărul constă în faptul că opinia anumitor unguri faţă de români nu reprezintă doar ură ( ţinând cont de ceea ce au gândit şi făcut anumiţi pseudo-intelectuali de tipul lui Albert Wass ) ci şi prostie deoarece mulţi dintre aceşti oameni închişi la minte nu ştiu şi nici nu vor să recunoască faptul că influenţa neamului românesc asupra celui unguresc a fost un pozitivă.

       Dacă tot sunt anumiţi unguri atât de supăraţi pe români atunci de ce nu renunţă la acei oameni de valoare care işi trag seva din neamul românesc , ar fi atât de distractiv dacă acei unguri iraţionali  ar renunţa la tot ceea ce au făcut românii. În cazul ăsta ungurii supăraţi pe români ar trebui să renunţe, ar trebui să-l scoată din istorie pe unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei, Matei Corvin,(n. 23 februarie 1443, Cluj - d. 6 aprilie 1490, Viena) sau chiar să închidă prima universitate din Ungaria, fondată în anul 1554 de către Nicolaus Olahus (n. 10 ianuarie 1493, Sibiu — d. 15 ianuarie 1568 Bratislava) şi la toate lucrurile bune făcute de către acest român neamului ungar.

Nicolaus Olahus


       Nicolaus Olahus, în calitate de umanist și cărturar, a întreținut o vastă corespondență cu capetele luminate ale epocii, câștigând simpatia și recunoașterea lui Erasmus din Rotterdam. Lucrările sale cele mai importante, Hungaria și Attila, redactate, se pare, în perioada șederii în Olanda, oferă prețioase informații cu privire la topografia și istoria Ungariei și, în special, a Transilvaniei.

Blazonul lui Nicolae Olahus


         Exemplul lui Nicolaus şi al celorlalţi români este unul foarte bun deoarece poporul ungar trebui să înţeleagă faptul că poporul român nu este un popor care-i doreşte răul şi mai ales că poporul român a avut o influenţă pozitivă asupra istoriei ungare ( trebuie să ne amintim războiul din 1919 atunci când românii au eliberat Ungaria de dictatura comunistă a “ungurului”  Bela Kun ). Este bine că poporul ungar are vigoare naţionalistă, dar în acelaşi timp el trebuie să fie şi raţional şi să vadă faptul că românii reprezintă şi au reprezentat ceva pozitiv pentru istoria lor ca popor, şi din această cauză ei trebuie să îi trateze pe români într-un mod decent, nu cum au făcut prin secolul XIX.

        Naţionaliştii adevăraţi datorită dragostei pe care o poartă poporului lor îi vor binele şi nu au niciun interes ca acesta să se războiască într-un mod iraţional, să distrugă şi să fie distrus la rândul său. Acesta este şi motivul pentru care românii şi ungurii trebuie să înţeleagă faptul că este mai bine să fie uniţi pentru a-şi salva viitorul şi mai ales să salveze Europa, care în ziua de astăzi se află într-un mare pericol. Uniţi suntem puternici, dacă suntem dezbinaţi şi dacă ne lăsăm conduşi de alţii din spate nu vom avea şanse de victorie, fie ca înţelepciunea să ia locul urii şi ca românii să deschidă ochii.

Un comentariu:

  1. ala are fata venetian-bizantin [jidan] cum au toate personalitatile 'unguresti' din secolele 16-18 ---> deci nici unul nu e ungur [altfel asta e valabil si la voi] --> falsificarea colosala a istoriei - partea

    altfel daca stiu bine in 1367 a fost fondat prima universitate la unguri nu in sec 16

    RăspundețiȘtergere