9 iunie 2012

Laconofilia


  Trebuie să recunosc faptul că sunt laconofil, nu pot să mă tratez, cred că m-am născut cu asta și acest lucru nu cred că va fi schimbat curând.
 Laconofilia este o afecțiune interesantă fiindcă nu necesită tratament medical, dar o simt curgându-mi prin vene.
  Această afecțiune este una originală datorită faptului că nu te afectează din punct de vedere fizic sau mintal, ci doar îți lasă un gust amar fiindcă odată ce ai devenit laconofil începi să devii foarte nemulțumit de neajunsurile societății din ziua de azi.
 Dar lăsând la o parte laconofilia mea, trebuie mai  întâi să o prezint.
 Laconofilia reprezintă aprecierea față de stilul de viață spartan și față de concepțiile politice specifice spartanilor. Acest termen derivă din Laconia, partea a Peninsulei Pelopones locuită de către bravii spartani.
Societatea spartană m-a impresionat prin disciplina și corectitudinea care o caracteriza.
 Despre Lacedemonieni  (spartani) s-a spus că darul lor nu a fost  acela de a crea lucruri din cuvinte sau piatră, ci darul de a crea cei mai teribili soldați pe care i-a cunoscut Omenirea.
 Modul de viață spartan trebuie să reprezinte un model de comportament pentru cei care vor să schimbe în bine societatea actuală.
 În primul rând, modul de viață Spartan era unul util datorită faptului că acest mod de viață a eradicat parazitismul social, în societatea Spartană nu existau (cum există acum) lideri lipsiți de dragoste față de popor și beizadele dornice de senzații tari și distructive pentru societate.
  Așa cum am mai spus, o idee măreață este rezultatul unei minți luminate, prin urmare ideea care avea să transforme într-un mod radical societatea spartană a fost formulată de către legendarul Licurg ( 820 – 730 î.H ).
  Acest înzestrat lider a înțeles rolul crucial jucat de către un nucleu puternic, constituit din oameni puternici și disciplinați, capabil să dea vigoare și dorință unei națiuni. Datorită lui spartanii au înțeles superioritatea calității față de cantitate.
 În societatea spartană nu a existat o elită slabă!
  Anumiți “ specialiști” au considerat că sistemul social Spartan era unul comunist, greșit, sistemul social spartan era unul Social Naționalist datorită faptului că oamenii erau egali, însă numai în fața legii.
  A fi egal în fața legii nu înseamnă a fi egal și din punct de vedere social.
  Egalitatea absolută este o chestie absurdă, iar oamenii care o propovăduiesc sunt de două feluri : naivi sau plătiți să o propovăduiască.

Licurg

   Licurg a înțeles că pentru a crea o generație puternică este nevoie de o disciplină de fier implementată încă din timpul copilăriei, acesta este și motivul pentru care băieții spartani începeau educația militară de la vârsta de 7 ani.
   În societatea spartană femeile aveau aceleași drepturi și obligații ca și bărbații, educația militară fiind  obligatorie și pentru ele.
   Făcând o paralelă comică față de era noastră modernă în care oamenii consideră  barbară educația militară ( să nu uităm că tocmai această educație militară i-a făcut pe tinerii  traci și pe spartani unii dintre cei mai capabili din lume )  a copiilor însă nu văd nimic rău în a-și hrăni copiii de la Mc Donalds.
    Laconofilia chiar dacă este foarte bine impregnată în mentalitatea mea, ea se reduce la lucrurile pozitive legate de spartani și anume : disciplina, corectitudinea și naționalismul însă este normal și în același timp logic să prezint  și părțile negative ale concepției de viață spartane, ele fiind trei la număr : exacerbarea  eugenismului, homosexualitatea ridicată la rang de cult și interdicția de a avea o femeie până la vârsta de 30 de ani.
  Datorită acestor 3 elemente negative Sparta a dispărut din istorie ( și a unui cutremur ).
  Motivul dispariției Spartei din istorie este legat de Sporul Natural Negativ, datorită faptului că spartanii nu au procreat atât cât trebuia, iar  națiunea lor s-a stins.
  Însă chiar dacă ei au dispărut fizic din istorie, moștenirea lor este vie și încă fascinează generații întregi de războinici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu