18 februarie 2012

Imperiul Asirian - motivele expansiunii și motivele decăderii

Istoria este o arma redutabilă,iar cel care știe să o folosească va avea un plus față de cei care ignoră adevărata ei valoare.
 Sintagma actuală cea mai la modă este următoarea : Trăiește clipa,adică trăiește în prezent numai pentru prezent și uită de unde vii și care este menirea ta pe lume.
 Pentru a deslușii tainele istoriei trebuie să cunoști istoria neamului tău și istoria altor neamuri care au avut ceva în plus față de celelalte,adică a neamurilor care au construit regate și imperii puternice.
 Noii Românii trebuie să știm ceea ce i-a făcut pe alții puternici și ce i-a slăbit în așa hal încât să dispară din istorie!
 Exemplul pe care am hotărât să îl dau este cel al Asirienilor.
Asirienii au fost un popor semitic originar din Orientul Mijlociu care a reușit să creeze unul dintre cele mai puternice imperii din antichitate.
 Ca putere militară asirienii au reușit să se impună prin superioritatea tehnicii militare asupra altor popoare care nu au reușit să se adapteze vremurilor.
 În prima fază,cea timpurie,adică în secolul XXIX î.H,asirienii au reușit să se impună față de celelalte state din Orientul Mijlociu datorită faptului că au folosit unități mixte combinând sulițașii cu arcașii pentru a da un efect mult mai devastator asupra adversarilor,asirienii preiau tehnica falagei arhaice de la egipteni ( în concluzie,s-au adaptat vremurilor preluând ce era util și dând la o parte ceea ce era inutil ).
 Prima decădere a Imperiului Asirian s-a datorat migrației altor popoare,asirienii fiind obligați să le țină piept și datorită războaielor îndelungate puterea lor a slabit iar statul asirian a devenit tributar regatului Mitanni.
În a două fază,cea mijlocie,asirienii au reușit să se scuture de jugul străin și să redevină o putere,asirienii au reușit să iși înfrângă adversarii datorită capacității lor de a evolua și de a se adapta.
Sub domnia lui Eriba-Adad (1390 – 1364 î.H )asirienii iși câștigă independența față de Mitanni și atacă muribundul Imperiu Hitit în special pentru a captura meșterii fierari hitiți.
 Sub domnia lui Tiglatpalassar I(1116 – 1093 î.H) ,Imperiul Asirian mijlociu redevine cel mai puternic stat din regiune,la baza expansiunii asiriene din această perioadă a stat tot armata (conducători de care de luptă,trupe înarmate cu coifuri,zale și scuturi).Asiria introduce primul sistem cunoscut de societate militarizată din Orientul Mijlociu.
Regele Asurnassipal (883 – 859 î.H) pune la punct un sistem prin care sunt formate unități ecvestre de elită pentru a contracara puterea noilor popoare migratoare care se bazau exclusiv pe cavalerie.
 În această perioadă asirienii folosesc o altă armă redutabilă împotriva dușmanilor lor și anume Frica.
 Din anul 750 î.H ei au început să iși extindă dominația asupra Israel și Iuda.Biblia descrie atacurile regelui Senaherib asupra orașelor din Iuda,existența poporului samaritean pe teritoriul Israelului este explicată prin procesul de colonizare folosit de asirieni pentru a controla mai bine zona.
În 671 î.H regele asirian Essarhaddon cucerește Egiptul de la etiopieni.
Componenta tragi-comică a istoriei și-a pus amprenta asupra asirienilor cu ajutorul unuia dintre cei mai mari comandanți militari și anume Assurbanipal (668 – 627 î.H ).
În timpul domniei sale Imperiul Asirian a atins expansiunea maximă,o parte din victorii a fost datorată mercenarilor sciți,mobilitatea lor dovendidu-se decisivă în bătălii.
 Greșeala cea mai mare a asirienilor a fost reprezentată de folosirea excesivă a mercenarilor șciți și renunțarea la trupele recrutate din rândul nativilor.
 În concluzie pentru a avea o armată puternică trebuie ca nucleul ei să fie format din nativi fiincă numai ei o iubesc cu adevărat,la ceilalți fiind vorba doar de pur interes financiar ( mercenarii străinii).
Noi Românii trebuie să preluăm capacitatea de adaptare a asirienilor și duritatea asirienilor însă trebuie să vedem ceea ce i-a distrus pe ei ca să nu ne distrugă pe noi!
În prezent există niște urmași ai Asirienilor ( tot în Orientul Mijlociu ) care în cea mai mare parte a lor sunt creștini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu