5 noiembrie 2011

Tiras primul dintre traci

Tiras – primul dintre traci (tatal tracilor si strabunicul neamului romanesc)

Tiras - reprezentare modernă
 


  În mod oficial, despre traci se spune că și-au facut apariția în istorie aproximativ dupa secolul 10 î.H., însă asta ramane de vazut fiindca, pe lang[ rapoartele oficiale există o dovadă de necontestat, o dovadă ignorată cu bună știință.

  Acea dovadă este însăși Biblia, respectiv Vechiul Testament și ținând cont de acest lucru ne putem da cu usurință seama ca neamul Trac are o vechime mult mai mare decât cea prezentata în rapoartele oficiale!
În acele vremuri stravechi tracii erau denumiti de catre evrei : tirasieni.






Titus Flavius Josephus


  Conform capitolului biblic Geneza 10, tatăl neamului Trac a fost Tiras, cel care a fost ultimul nascut al lui Japheth, fiul lui Noe. Istoricul Titus Flavius Josephus (37 –  d.H. 100) scria că Tiras a devenit tatal thirasienilor (tracilor). Despre ei se spunea ca erau primii oameni cu parul deschis la culoare (roscați și blonzi) și cu ochii albaștri ( strămoșii arienilor ).

  Primii istorici antici care au făcut referire la traci au fost Xenofan (570 – 475 î.H) si Herodot (484 î.H – 425 î.H) care îi mai denumeste si geti (Getae).

   Lexicograful american Noah Webster (Octombrie 16, 1758 – Mai 28, 1843) spunea că unul dintre fiii lui Tiras este Thor, menționat de Homer sub numele de Thourus, atribuțiile lui erau similare cu cele ale lui Ares (Marte pentru traci) deoarece Saga Islandica Prose Edda spune despre Thor, tatăl ancestral al popoarelor germanice, că era un barbat roscat și mai mult decat atat, el a fost rege al Traciei.

Thor - reprezentare modernă


  În 1838, istoricul religios german, Johann Christian Friedrich Tuch (Decembrie 17, 1806 – Aprilie 12, 1867) mentiona că din neamul tirasienilor (tracilor) faceau parte și etruscii, despre care Herodot spunea că, denumirea antică a acestora era cea de tirasenoi.

 Această populație antică constituită din tirasenoi, înainte de a emigra in Italia, a intemeiat în Asia Mica (actuala Turcie) regatul Lidiei. Același istoric german îl mentionează și pe cel mai cunoscut fiu al lui Tiras, anume pe Troas (fondatorul Troiei).





  „Popoarele Marii” își trăgeau de asemenea seva din neamul tirasienilor (tracilor). Acești reprezentanți ai neamului Trac erau denumiti Tursha, această denumire figurând pe o inscripție de pe vremea lui Ramses al III-lea, ei fiind mentionați cu ocazia invadării Egiptului, când au fost respinși s-au stabilit in Orientul Mijlociu.
   Cele mai cunoscute triburi ale acestora au fost cele ale edonilor și filistenilor.


Soldat Filistean


    Istoricul persan Muhammad ibn Jarir al-Tabari (915) vorbeste de o traditie persană conform căreia Tiras a mai avut un fiu și anume Batawil, ale carui fiice Qarnabil, Bakht, și Arsal au devenit nevestele lui Put, Cush și Canaan.

    În antichitate raul Nistru era denumit Tyras și din aceasta cauzaă pot afirma că acea mirifică țară „dintre râuri” pomenită de Biblie este chiar Basarabia!

   O altă ipoteză este și aceea conform căreia vechimea orasului Tiraspol este mult mai mare, el fiind un oraș întemeiat de tirasieni (traci) care in antichitate s-a numit Tiraspolis.

  Asta e o mare ironie a sorții, din oras tracic, Tiraspolul (Tiraspolisul), implicit romanesc (tinând cont ca ne tragem din traci), a devenit, din pacate, un bastion al anti-romanismului.

  Eu personal îmi doresc ca aceste divergențe să dispară și oamenii să traiască în pace!

  Tinând cont de toate aceste menționari referitoare la stramoșii noștri traci, cine mai are impertinența, sau mai bine zis ignoranța, să afirme ca poporul roman a fost un popor fară istorie, lipsit de importanță. Toate aceste detalii reprezintă un alt motiv pentru care poporul roman trebuie să se mândrească cu ceea ce are și cu ceea ce a avut si o sa aibă (adică întelepciune, frumusețe)!

6 comentarii:

  1. Argumentatia ta e destula de buna, dar ia in considerare perioadele moarte ale istoriei tracilor. De asemenea istorici pe care ii pomenesti( cel putin o parte din ei) au relatat evenimentele cu mult dupa producerea lor, un exemplu elocvent e Herodot care mentioneaza poporul trac in sec VII IHR respectiv 625 iar el isi duce existenta in sec V.

    RăspundețiȘtergere
  2. Herodot nu a fost primul istoric care a vorbit despre neamul Trac, despre traci s-a vorbit si in timpul Razboiului Troian deoarece troienii au fost traci.

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand nu am afirmat ca Herodot ar fi fost primul care a amintit neamul trac, daca citesti comentariul de sus eu aveam in vedere discontinuitatea relatarilor despre traci din perspectiva atestarilor documentare( Herodot era doar un exemplu ;))

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, exista discontinuitati intre evenimente, dar important este ca Tracii au existat si si-au pus amprenta chiar daca din punctul de vedere al atestarii documentare existau lipsuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu contest importanta Tracilor in istoria universala, doream doar sa subliniez un punct de vedere.Nu ma intelege gresit nu vreau sa iti subminez credibilitatea, pur si simplu mi-am expus opinia.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am inteles ceea ce vroiai sa zici si ca nu vrei sa imi subminezi credibilitatea.

    RăspundețiȘtergere