16 iulie 2013

Sucii , Apulii si Burii

 
        În acest articol voi prezenta istoria unor triburi trace mai puțin cunoscute și din această cauză le voi prezenta pe toate trei deodată .

       Sucii au fost un trib trac localizat în actuala regiune a Olteniei . Cetatea principală a sucilor era Sucidava , ceea ce este acum portul Corabia de pe banca nordică a Dunării .

Ceteatea Sucidava - reprezentare fantezistă


      Apulii au fost un trib trac care-și avea teritoriul în actuala regiune a Transilvaniei . Cetatea principală a apulilor era orașul Apulon ( în latină Apulum ) . Este interesant faptul că orașul Alba Iulia se află în apropierea vechii cetăți trace , Apulon , aceasta este încă o dovadă a continuității românilor pe teritoriul Transilvaniei .

Cetatea Apulon - reprezentare fantezistă



       Burii au fost un trib trac situat în Oltenia , al căror capitală era Buridava . În timpul războaielor daco-romane , burii au fost niște aliați loiali ai regelui Decebal ( cca 50 - 106 d.H ) , ei încercând chiar să întindă o capcană romanilor pentru a-i face să se retragă din Dacia . Acea "capcană" a fost o ciupercă inscripționată cu caractere latine menită să-l facă pe împăratul Traian să se retragă din Dacia și astfel să evite vărsarea de sânge , însă Traian (n. 18 septembrie 53, Italica Santiponce, d. 9 august 117 d.H Selinus Cilicia) fiind un războinic încercat și experimentat nu a căzut în capcană și a continuat campania , pentru ca în final să obțină victoria .


Teritoriul Burilor

        Pe lângă tribul trac al burilor , a existat și un trib germanic cu o componență mixtă traco-celtică numit într-un mod similar . Teritoriul acestui trib se afla între Oder și Vistula . Spre deosebire de burii traci , burii germanici au fost aliați cu romanii atât în timpul războaielor dacice cât și în timpul războaielor purtate de romani împotriva marcomanilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu