24 iulie 2013

Capra vecinului


          Înainte de a înfrânge adversarul din exterior trebuie să înfrângem demonul din interior . Acel demon din interior care ne ține în loc se află nu are nicio legătură cu populațiile străine ci cu modul în care acționăm ca întreg , modul în care interacționăm unul cu celălalt .
         Un sindrom psihologico-social nu neapărat exclusiv românesc , dar a cărui influență o resimțim puternic în România este cel al "caprei vecinului" . Acest sindrom nu ne permite să dăm naștere unei unități puternice deoarece fiecare în parte se dorește cel mai tare iar atunci când unul se diferențiază prin intermediul succesului și prosperității se găsesc o mulțime de invidioși care datorită faptului că nu se bucură de același succes doresc ruinarea celui care prosperă .
         Acesta este un cerc vicios care poate fi rupt doar atunci când românii vor acționa ca întreg în mod diferit . A acționa diferit înseamnă a nu mai privi cu invidie pe cel care se bucură de succes deoarece este nevoie să învățăm de la cel care are succes , secretul succesului , trebuie să ne bucurăm de succesul lui dar în același timp să învățăm de la el în așa fel încât să-l ajungem sau chiar să-l întrecem .
         Acționând astfel vom frânge cercul vicios și vom merge pe calea solidarității și mutualității ,  cale mult mai bună atât pentru noi ca și colectiv , cât și pentru noi la nivel individual .

Capra vecinului


         Pentru a evolua ca întreg trebuie să lăsăm la o parte "capra vecinului" , să lăsăm la o parte conflictele interne și să mergem înainte . Un astfel de pas nu este unul greu deoarece nu implică investiții colosale ci implică un element simplu și anume susținerea reciprocă . 
         Susținerea reciprocă trebuie să existe atât la nivel familial , cât și la nivelul grupului de prieteni , dacă ea nu există , ea poate fi exersată , iar cel mai ușor exercițiu este ca fiecare membru să-și găsească locul  , ca mai apoi să lucreze împreună și să lase la urmă ambițiile pentru postul de lider .
         Inteligența nativă a românilor este o armă cu două tăișuri deoarece pe de o parte ajută însă pe de cealaltă parte reprezintă un impediment în calea solidarității deoarece atunci când toți membrii unui grup se află la un nivel similar este greu să se găsească o cale comună . Este adevărat că "două capete fac mai mult decât unul" însă dacă acele două capete nu vor colabora ele vor fi exact ca doi cai care chiar dacă-și doresc să tragă căruța în direcția dorită ei nu pot să miște căruța deoarece unul trage în față și unul în spate , tocmai aici se află și piedica fundamentală în fața unirii forțelor în cazul românilor . Românii sunt exact ca și acei cai care vor să tragă căruța în direcția dorită deoarece fiecare crede că deține calea corectă , însă niciunul nu observă faptul că trăgând într-o direcție diferită nu vor face niciun progres .
       Din punctul meu de vedere românii au capacitatea de a crea unitate și mutualitate , însă pentru asta este nevoie ca fiecare "să lase de la el ", este nevoie ca solidaritatea să fie pusă în fața orgoliului .
    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu