Regatul Bosforului |
Localizare
Teritoriul Regatului Bosforan se afla pe teritoriul actual a Crimeei şi cel al coastei nord-vestice a Caucazului , practic acest regat a înconjurat Marea Azov .
Economia Regatului
Prosperitatea Regatului Bosforan a constat în exportul de grâu , de peşte . Orașele înfloritoare ale Regatului Bosforan au lăsat vestigii arhitecturale extinse și sculpturale, cele mai bune exemple de care sunt acum păstrate în Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg. Acestea includ : obiecte din aur, vase importate din Atena, teracote grosiere, fragmente textile și obiecte din tâmplărie .
Kurgan |
Kurganul
Kurganul reprezenta locul de îngropare a regilor bosforani , care consta într-un munte de pământ sau de pietre ridicat peste mormântul propriu-zis . Acest model de mormânt a fost folosit şi de către alte popoare nomade ( de origine turcică sau iraniană ) . Se pare că acest model de înmormântare era caracteristic popoarelor războinice nomade ( spre exempli cum erau cimerienii traci din antichitate şi cumanii turcici din evul mediu ) .
Istoria Regatului Bosforan
Din punctul de vedere al istoricului roman Diodorus Siculus ( 60 - 30 d. H ) , prima dinastie care a condus între 480 şi 438 î.H Regatul Bosforan , a fost dinastia Archaenactidae .
A doua dinastie, şi cea mai longevivă din istoria acestui regat a fost dinastia Spartocidă , întemeiată de către tracul Spartocus ( 438 - 431 î.H ) . Spartocizii au fost recunoscuţi ca archoni ( lideri ) de către cetăţile greceşti şi conducători de către triburile învecinate .
Razboinici bosforani |
Urmaşul lui Spartocus , Satyrus ( 431 - 387 î. H ) , a restabilit influenţa regatului asupra regiunii , apoi a extins-o prin cucerirea cetăţilor Nymphaeum şi Feodosia , odată cu cucerirea ultimei cetăţi , comercianţii bosforani au putut astfel exporta grâne către cetăţile greceşti , cel mai important partener comercial fiind cetatea Atena .
Succesorul lui Satyrus , Leucon ( 389 - 349 î.H ) . În timpul domniei lui Leucon , bosforanii au menținut relații strânse cu Atena, clientul lor cel mai bun pentru exporturile de cereale . Leucon I al Bosforului a acordat privilegii pentru navele ateniene care veneau în porturile bosporane. În schimb, pentru acest serviciu, atenienii i-au acordat cetățenia ateniană lui Leucon și a făcut decretele în onoarea lui și a fiilor săi.
El a fost urmat de către cei doi fii ai săi, care au domnit simultan ( însă nu pentru mult timp ), Spartocus II și Paerisades. Spartocus II a murit în 342 î.H , moarte lui i-a permis lui Paerisades să domnească în pace până în 310 î.H . După moartea lui Paerisades , a pornit un război civil între fii săi , Satyrus și Eumelus . Satyrus II l-a învins pe fratele său mai mic Eumelus, în bătălia de la râul Thatis în 310 î.Hr., însă , apoi a fost asasinat şi astfel tronul a ajuns în mâinile lui Eumelus ( ce ironie a sorţii ) .
Succesorul lui Eumelus a fost Spartocus al III -lea ,după el, la domnie a venit Paerisades al II -lea . Prinţii care s-au succedat la domnie au purtat numele de Spartocus şi Paerisades , însă insuficienţa informaţiilor în legatură cu ei mă obligă să trec la cel despre care am informaţii , anume la Paerisades al V -lea ultimul reprezentant al dinastiei Spartocide , care a domnit până în anul 110 î.H .
Mitridate al VI -lea |
Cel mai de seama conducător al Regatului Bosforan , întemeietorul Imperiului Pontic a fost Mitridate al VI -lea ( 134 - 63 î.H ) . De fapt , Paersiades al V-lea i-a cerut ajutorul lui Mitridate , iar Mitridate în schimbul ajutorului a primit Regatul Bosforan şi împreună cu regatul său pontic a reuşit să întemeieze Imperiul Pontic .
Mitridate este amintit ca fiind unul dintre cele mai formidabili dușmani ai Republicii Romane, care a angajat trei dintre cei mai proeminenţi generali din Republica romană târzie : Lucius Cornelius Sulla (138 î.Hr.-78 î.Hr.) , Lucullus și Pompei (29 septembrie 106 î.Hr.-28 septembrie 48 î.Hr.) .
Un prim război a avut loc în perioada 88-84 î.Hr., adversar fiind Lucius Cornelius Sulla. Mithridate VI a fost învins, dar nu într-un mod decisiv . După toate aceste lupte, s-a încheiat pacea. Un al doilea război a avut loc între 83-81 î.Hr., adversar fiind Murena . De data aceasta soarta armelor a fost de partea lui Mitridates iar confruntarea s-a încheiat cu înfrângerea lui Murena . Al treilea război și ultimul a avut loc în perioda 73- 63 î.Hr. În acest război Mithridate VI i-a înfruntat pe rând pe Lucullus, iar apoi pe Pompei. De data aceasta, romanii au fost mai puternici şi altfel Pompei a devenit învingătorul lui Mithridate VI . După această victorie , Pompei a cucerit regatul Pontului şi automat a făcut din Regatul Bosforan , un regat clientelar al Romei .
După ce a fost invins de către romani , Mitridate nu a suportat umilinţa pierderii şi pentru a nu cădea în mâinile romanilor a îngurgitat o mare cantitate de otravă, însă...nu a murit, răspunsul pentru această reacţie a organismului consta în faptul că de-a lungul timpului tocmai pentru a se feri de otrăvire , Mitridate îngurgita mici cantităţi de otravă pentru a îşi obişnui organismul cu otrava . Văzând că nu poate să moară astfel , Mitridate i-a ordonat unui soldat să îl ucidă cu sabia .
Imperiul Pontic |
Regatul Bosforului ca regat clientelar Romei
Regatul Bosporan sub conducerea lui Aspurgus a devenit stat clientelar al Imperiului Roman Aspurgus (8 i.Hr. - 38 d .H) a fondat o dinastie , care a condus cu întreruperi până în anul 341 d .H . Aspurgus a adoptat numele imperiale romane "Tiberius Julius", atunci când a primit cetățenia romană și sa bucurat patronajul primilor doi împăraților romani, Augustus (n. 23 septembrie 62 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr., Nola) și Tiberius (16 noiembrie 42 î.Hr. – 16 martie 37 . Toate numele viitorilor regi conţineau ,aceste două nume romane urmate de un al treilea nume, unul trac (Kotys, Rhescuporis sau Rhoemetalces ) .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu