Potrivit lui Diodorus Siculos, Mopsus a trăit cu mult înainte de războiul Troian. După venirea la tronul Traciei a lui Lycurg, el împreună cu camaradul său Sipylus, scitul, a fost exilat.
Amazoane |
După ceva timp de la exilare, Mopsus și cu Sipylus au condus o campanie împotriva amazoanelor libiene conduse de către regina Myrine. Bătălia dintre tracii lui Mopsus și amazoanele reginei Myrine a fost una crâncenă, nicio parte nu s-a lăsat mai prejos, însă soarta armelor a fost de partea tracilor, regina amazoanelor fiind astfel ucisă, iar amazoanele rămase, s-au retras mai adânc în teritoriul libian.
Centaur |
Mopsus, și-a dovedit vitejia și în timpul luptei dintre lapiți și centauri , datorită dârzeniei sale și a celorlalți războinici, centaurii au fost înfrânți.
Apollo - zeul luminii |
Se spune că însuşi zeul Apollo, l-a învațat pe Mopsus arta de a comunica cu păsările.
Mopsus a luat parte la Expediția argonauților, Iason alegându-l pentru curajul său dovedit la jocurile organizate în cinstea morții tatălui lui Iason. Împreună cu argonauții a luat parte la vânătoarea mistrețului Caledonian, trimis de către zeița Artemis să devasteze regiunea Caledonă din Aetolia deoarece regele din acea regiune nu a onorat-o așa cum se cuvenea.
Continuându-și peregrinările, argonauții au ajuns să treacă prin deşertul libian, dar cu atenție, ferindu-se de furia surorilor gorgone, înfuriate din pricina morții Meduzei, sora lor, ucisă de către curajosul Perseu.
Aici este locul unde Mopsus și-a găsit sfârșitul, murind de la o mușcatură de viperă, viperă crescută din picătura de sânge cursă după decapitarea Meduzei.
Medea nu a putut să-l salveze, chiar dacă a încercat și trucuri magice .
După moarte sa, argonauții l-au îngropat cu toate onorurile, iar în locul unde a murit au ridicat un templu.
În istorie însă au existat doi regi traci cu numele Mopsus, în acest articol am vorbit despre primul Mopsus, în următorul articol voi vorbi despre celălalt Mopsus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu