Războinici filisteni |
Teritoriul fondant în acea zonă de către filisteni a fost denumit Palestina . Dar care este legătura dintre un trib trac originar din balcani și Palestina ? Râul Struma din Bulgaria de azi , în antichitate se numea "Phalaestinos" ( denumirea latină fiind cea de Palestina ) , acea zonă fiind cea de unde tracii filisteni erau originari , denumirea antică a filistenilor fiind cea de "phalaistinoi" .
Regatul filistenilor |
Din punct de vedere geografic , regatul filistenilor și edonilor se afla în sudul Regatului Israel , care cuprindea zona de coastă la sud de munții Carmel, iar în interior se extindea până în zona deluroasă, unde se aflau așezările Așdod, Așkalon, Gaza, Ekron și Gat (Iosua, 13: 2-3).
Fiecare dintre acele cinci cetăți era condusă de câte un seren (Iosua 13:3, Jud. 3:3, 16:5). Termenul însemnând "stăpân" .
David contra lui Goliat |
Filistenii sunt evocați în Biblie ca fiind adversari redutabili ai vechilor evrei, înfruntându-se în nenumărate rânduri cu aceștia . Cel mai cunoscut episod beligerant dintre filisteni și evrei , a fost lupta dintre David și Goliat , luptă care a demonstrat faptul că un adversar slab , dar cu o tactică potrivită poate învinge un adversar mult mai puternic , care însă are de partea lui doar forța brută .
Moartea regelui Saul |
Însă pe lângă această bătălie , au existat și altele : - Bătălia de la Aphek , bătălie soldată cu o victorie
filisteană ;
- Bătălia de la Eben-ezer , victorie israelită ;
- Bătălia de la Muntele Gilboa , victorie filisteană în care însuși regele Saul și cei trei fii ai săi Ionatan , Abinadab și Malkișua și-au pierdut viața ;
Din punct de vedere religios filistenii erau politeiști , principalii zei ai acestui pantenon fiind :
Dagon |
Dagon - zeul suprem
Astarte |
Astarte - zeița lunii
Belzebub - zeul principal al orașului Ekron
Filistenii chiar dacă au reprezentat un capitol îndepărtat ( din punct de vedere geografic ) și oarecum marginal din istoria strămoșilor noștri traci , acest capitol ca multe altele , nu trebuie dat uitării , atât cu părțile sale bune , cât și cu cele mai puțin bune .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu